Половина водіїв не встигне застрахуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Половина водіїв не встигне застрахуватися

260
Головний даішник України генерал Олексій Калинський оголосив привселюдно, що з 1 січня 2008 р. автоінспектори почнуть штрафувати всіх водіїв за відсутність поліса обов'язкового страхування цивільної відповідальності (ОСЦВ). Закон, що зобов'язує власників транспортних засобів оформлювати автоцивілку, діє з 2005 р. але реального контролю з боку правоохоронних органів не було.
Тепер же, з 1 січня державтоінспектори будуть ЗОБОВ'ЯЗАНІ зупиняти всіх водіїв, на лобовому склі автомобіля яких відсутній відповідний знак (стікер жовтого кольору, який видають безкоштовно разом з полісом "автоцивілки").
"Покарають не за відсутність стікера, а за відсутність поліса, - уточнив Калинський. - Штраф невеликий - 8,5-17 грн. Але складати протокол можна хоч через кожні 100 метрів, скільки завгодно раз на день".
"Страховий ринок України готовий цілком, - заявив журналістам президент Моторного (транспортного) страхового бюро України Володимир Романишин. - У наявності в страхових компаній 6 млн стікерів, ще 3 млн друкуємо". На сьогоднішній день видавати поліси ОСЦВ мають право 82 страхові компанії з 400, які працюють в Україні. За нашими підрахунками, всі вони до кінця року встигнуть видати не більше 3 млн полісів, навіть якщо будуть витрачати на виписку одного документа по 15 хв. Виходить одне із трьох: поява моторошних черг у страхкомпаніях, поголовні перевірки і штрафи на дорогах або чергове перенесення строку штрафування. Втім, останнє в ДАІ заперечують.
У Моторному (транспортному) страховому бюро нам повідомили, що на сьогодні застраховані 3,4 млн водіїв - трохи більше третини. З огляду на те, що теоретично до кінця року повинні одержати поліси "автоцивілки" (якщо, звичайно, не хочуть платити штрафи) ще близько 6 млн людей за кермом, виходить, що, починаючи із сьогоднішнього дня, всі 82 страхкомпанії України, що мають право страхувати "автоцивілку", повинні щодня видавати порядку 300 тис. полісів, або в середньому майже по 4000 полісів на день.
Судячи з нашого опитування, готовими до цього виявилися тільки найбільші 10 страховиків. Наприклад, у НАСК "Оранта", що має понад 700 відділень по всій Україні та охоплює чверть ринку ОСЦВ, відповіли, що можуть щодня страхувати 20 тис. чол. або 400 тис. до 31 грудня. Ще близько мільйона полісів встигнуть до кінця року видати АСКА, "Дженералі гарант", "СГ ТАС", "Княжачи", УПСК, "Універсальна" і низка інших, на частку 70 більш дрібних страховиків залишиться ще 1,4-1,5 млн полісів. Це значить, що з технічних причин не одержить поліси приблизно половина водіїв, а в глибинці, де страхкомпаній мало, неохопленими залишаться до 80% водіїв.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас