Що рік прийдешній нам готує? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що рік прийдешній нам готує?

Аграрний ринок
656
Збільшення цін у наступному році торкнеться, фактично, всіх продуктів харчування. Експерти вважають, що ціни виростуть у середньому на 5-20%.
При неухильному подорожчанні продуктів і запевненнях влади, що збільшення цін вдасться втримати, учасники ринку та експерти харчової промисловості і сільського господарства в один голос заявляють про те, що в наступному році ціни будуть рости і далі.
Хліб
Міністерство аграрної політики прогнозує, що хліб в Україні в першому півріччі 2008 року буде дорожчати в середньому на 1% щомісяця. Заступник міністра аграрної політики Ярослав Гадзало відзначив, що "завдяки заходам уряду, наприклад інтервенції борошна з держрезерву, вартість якого нижча від середньоринкової, це подорожчання хліба буде плавним".
У свою чергу, Всеукраїнська асоціація пекарів (ВАП) прогнозує підвищення цін на хліб на 30-40% до кінця 2007 року.
"Я можу сьогодні із упевненістю сказати, що подорожчання складе 30-40%", - сказав президент ВАП, президент холдингу "Т і С" Слабовський. За його словами, підвищення цін постійно стримувалося, але в цей час виробники хлібобулочних виробів уже не можуть цього робити у зв'язку з постійним подорожчанням всіх складової собівартості хліба.
На подорожчанні хліба відіб'ється і підвищення цін на газ. Слабовський відзначив, що подорожчання імпортного газу в 2008 році приведе до підвищення цін на хліб на 3-4%. У свою чергу, голова ТОВ "Стіомі-холдинг" Михайло Стадник спрогнозував, що збільшення цін на імпортний газ приведе до подорожчання тонни хліба на 3-4 гривні.
При цьому потрібно врахувати, що існують так звані "соціальні сорти" хліба, ціни на які контролює державу. Через дефіцит і подорожчання жита, житній хліб можуть або зняти з виробництва, або він перейде в сегмент більш дорогого хліба.
Молоко та молокопродукти
Молоко та молокопродукти неухильно дорожчають. Експерти відзначають, що це відбувається через підвищення закупівельних цін (у деяких регіонах вони підвищилися до 13%) і через загальне зменшення його виробництва по Україні.
Внаслідок підвищення цін на тверді сири на складах українських молокозаводів сьогодні перебуває рекордний запас сиру - близько 17 тис. т. Але, при цьому, самі підприємці скидати ціну не налаштовані, як мінімум до наступного літа.
У свою чергу, морозивники прогнозують, що через збільшення цін на молокопродукти в 2008 році морозиво подорожчає на 10-15%.
М'ясо
Незважаючи на незначне зниження цін на м'ясо (свинина, яловичина) зараз, експерти прогнозують, що вже до новорічних свят м'ясо подорожчає на 5-10%. Надалі піде сезонне зниження ціни на м'ясо, що протриває до Великодня, а після - знову сезонне збільшення цін.
М'ясо птиці і яйця через пару тижнів подорожчають ще на 10-15%. Такий прогноз роблять птахівники. Голова ради директорів "Спілки птахівників України" Олександр Бакуменко, відзначив, що це сезонне зростання цін на м'ясо птиці і яйця, що традиційно спостерігається перед новорічними і різдвяними святами.
Овочі та фрукти
За прогнозами аналітиків, тепличні овочі дорожчають і продовжать дорожчати аж до кінця календарного року, після чого можливе деяке зниження цін. Тепличні огірки і томати, за прогнозом експертів, можуть вирости в ціні ще на 30-50%.
Ціни на лимони в порівнянні з минулим роком здійнялися в 2,2 рази, на апельсини - на 17%, на мандарини - на 60%. Найближчим часом учасники ринку очікують традиційне передноворічне збільшення попиту.
Цукор
За прогнозами консалтингового агентства "ААА", середня ціна цукру в наступному році складе 3 грн./кг. До кінця 2007-2008 маркетингового року цукор подорожчає до 3,2-3,4 грн./кг.
Алкоголь
Експерти висловлюють думку, що після закінчення терміну дії постанови Кабміну про обмеження експорту зерна, вартість спирту зросте. Гендиректор Київського обласного держоб’єднання "Київспирт" Павло Скитєв дотримується думки, що чергове підвищення цін на спирт не повинне привести до серйозного подорожчання горілки, оскільки з 1 л спирту виробляється 5 пляшок горілки. І підняття ціни 1 дал спирту на 10 грн збільшить вартість 1 л спирту на 1 грн. Відповідно, за розрахунками "Київ спирту", подорожчання кожної пляшки горілки складе 20 коп.
Гендиректор групи підприємств "ВВН Україна" Петро Чернишов прогнозує, що збільшення цін на пиво в наступному році складе не менше 15%.
Інше
Гострий дефіцит якісного чаю, що спричинив зростання цін на світовій біржі, не обійшов і наш ринок. В Україні в найближче півріччя чай подорожчає мінімум на 10%.
Неврожай і світовий дефіцит привів до збільшення цін на спеції на внутрішньоукраїнському ринку. Експерти вважають подорожчання товарів, у собівартість яких входить цей продукт, неминучим, оскільки спеції не піддаються заміні на більш дешевий аналог.
За даними Держкомстату споживча інфляція в січні-листопаді склала 14,2%, майже досягши погіршеного прогнозу уряду на рік - 14,5%. При цьому, якщо в жовтні продуктова інфляція склала 4%, то в листопаді всього 2,3%. Незважаючи на високі темпи зростання цін на хліб і борошно - прискорення інфляції до 4,1% і 3,1% відповідно, гальмувало інфляцію зниження цін на рослинну олію - після жовтневого стрибка на 15,8%, у листопаді продукт подешевів на 2,3%. Падіння цін відбулося на м'ясо і яйця - на 0,7% і 1%.
Тетяна Тимчук
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас