Відпочинок у кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпочинок у кредит

Кредит&Депозит
375
У нинішньому році туристичні путівки подорожчали в середньому на 30-40%. Що робити, якщо "кишенькових" грошей на новорічний тур просто не вистачає? Вибір невеликий: зустрічати Новий рік вдома перед телевізором чи брати дорогий відпочинок у кредит.
Якщо грошей немає зовсім, і кредит прийдеться оформлювати на всю вартість турпутівки, краще взагалі відмовитися від ідеї подорожувати в борг. Переплата по найбільш популярних банківських програмах кредитування туристів обійдеться в середньому не менше 20-40% на рік.
Це значить, що якщо в тур їхали двоє, через рік хтось один може втратити можливість відпочити за аналогічною за вартістю путівкою.
"По таких кредитах нараховуються дуже високі відсотки, тому люди мало користуються такою послугою", - відзначає директор з туризму компанії Pan Ukraine Олена Шаповалова.
Інша справа якщо брати кредит на частину вартості тура, на яку просто не вистачає грошей. У цьому випадку позичити можна меншу суму і, відповідно, скоротити витрати на виплату відсотків банку. До того ж невелику позику можна швидше погасити! Наприклад, через 2-3 місяця після повернення з поїздки. Тоді борг і зовсім може виявитися непомітним для сімейного бюджету. А новорічні канікули не будуть затьмарені розумінням того, що за два тижні неробства потрібно буде розплачуватися цілий рік.
Що вибрати?
Як показав тест-драйв "Денег", найбільш вигідним способом такого короткострокового кредитування є кредитні картки з пільговим періодом погашення. Середні ставки по них становлять 27-36% річних у гривнях, а якщо погасити кредит протягом 45-55 днів, ставка складе 0,1% плюс плата за переведення коштів в готівку - 1,5-3% суми. "Кредитки" зручні тим, що якщо не вичерпати ліміт при покупці туру, то користуватися кредитними коштами можна і за кордоном, знімаючи їх у банкоматі (комісія - до 3% суми) або оплачуючи товари прямо в магазинах (безкоштовно).
Незручність карток, по суті, тільки одна - якщо офіційний прибуток позичальника досить скромний, банк може видати невеликий кредит, якого навряд чи вистачить на оплату дорогого туру. У середньому ж максимальний ліміт по "кредитках" установлюється в розмірі 2-3 офіційних (!) заробітних плат одержувача позики, або 4-7 тис. грн.
Якщо ж скористатися програмами кредитування турпослуг, які зараз активно пропонують банки, одержати можна трохи більше - 1,5-50 тис. грн. Але знову ж, якщо дохід позичальника невеликий, банки можуть обмежити суму позики, або зобов'язати знайти поручителів. Зазвичай банкіри співробітничають із конкретними туркомпаніями, оплачуючи їх рахунки-фактури. Платити за це задоволення позичальникові прийдеться багато. Декларовані ставки банків по таких програмах становлять 16-24% річних у гривнях, однак додатково позичальник зобов'язаний сплачувати щомісяця комісії - 1,9-2,2% і близько 2% - разову комісію при оформленні. У підсумку виходить, що за тур на двох, скажемо, вартістю 30 тис. грн. за рік прийдеться переплатити мінімум 6,3-8 тис. грн.
При цьому потрібно враховувати, що оформлення позики "по-швидкому", тобто без довідки про доходи, веде до ще серйознішого збільшення витрат позичальника. "При наданні довідок про доходи банку не потрібно приймати рішення протягом 15 хвилин. Клієнт може витратити більше часу, але одержати нормальну ставку", - відзначає голова правління "Банку НРБ" Владислав Кравець.
Тому, відправляючись у банк, найкраще відразу взяти із собою пакет документів (паспорт, довідки про доходи і про присвоєння ідентифікаційного номера). Прийдеться принести ці документи і при оформленні кредитної картки, а також для одержання позики в кредитній спілці. До речі, для туристів "спільники" пропонують досить непогані програми. Наприклад, у деяких спілках ефективні ставки за рік по кредитах на відпочинок не перевищують 30% річних, що рідко зустрінеш у наших роздрібних банках. Але більше 15 тис. грн. у КС одержати вкрай складно - замучать вимогами знайти поручителів і принести довідки з ЖЕКу про прописку.
З огляду на те, що більшість туркомпаній у випадку зриву поїздки з вини клієнта (при запізненні на літак, хворобі та іншому) уже сплачених грошей не повертають, або майже не повертають, доводиться передбачати і такий поворот подій. Наприклад, при покупці дорогого туру в кредит можна застрахуватися від невиїзду. Коштує це, щоправда, досить дорого - до 2-5% вартості туру, зате є шанс повернути гроші і не залишитися в боргу перед банком.
Чи варто брати?
Оскільки процентні ставки досить високі, а сума позики не так щоб і непід'ємна, гасити її бажано в стислий термін - за 2-4 місяці. Якщо це неможливо, але потенційний позичальник має у своєму розпорядженні достатній час для оформлення довідок та інших документів, можна заощадити - якщо оформити позику під заставу автомобіля або, скажемо, внеску. У цьому випадку ставки по кредиту не перевищать 12-20% річних.
Ризикувати ж заради казкового відпочинку більш серйозним майном, наприклад, квартирою, не радять навіть банкіри. "Залишати в заставу банку таке майно заради невеликих сум - не дуже доцільно. До того ж це пов'язане з додатковими витратами, тому що позичальник оплачує витрати на оцінку застави, послуги нотаріуса і так далі. І потім, сам процес одержання коштів під заставу досить тривалий", - пояснює головний економіст відділу продуктів споживчого кредитування Родовід-банку Віталій Савченко.
Як бачимо, туристам є із чого вибирати - якщо вирішено влаштувати собі казковий відпочинок у кредит. Тільки вникати в умови кредитування потрібно дуже уважно. Якщо "схопити" кредит готівкою в останній день і без довідок про доходи, у новому році казка може перетворитися на величезну переплату банку чи кредитній спілці.
Поїхали?
Які умови кредитування туристів пропонують банки
Що вигідніше?
Якщо взяти кредит на 15 тис. грн. і погасити його через чотири місяці, то прийдеться платити
"Турнемо" у борг?
Чи варто їхати в турпоїздку в кредит?
За
Можна дозволити собі більш цікавий відпочинок
Якщо швидко розрахуватися з банком, можна переплатити зовсім трохи
Можна оформити кредит не на всю вартість туру, а на невелику суму, якої не вистачає на поїздку. Тоді переплата по кредиту буде зовсім невелика
Проти
Високі відсотки по кредиту
Жорсткі санкції за непогашення кредиту вчасно
Отже.
Навіть за найсприятливіших обставин відпочинок у кредит робить тур дорожчим мінімум на 10% - якщо розплачуватися довше чотирьох місяців.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас