Подайте, хто може, на бутерброд з ікрою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подайте, хто може, на бутерброд з ікрою

Казна та Політика
570
Європейські аналітики, через незнання місцевої специфіки орієнтуючись на офіційну статистику, традиційно сприймають Україну найбіднішою периферією пострадянського простору.
Відповідно до одного з останніх досліджень рівня добробуту населення європейських країн, Україна серед сорока країн зайняла 39-е, передостаннє місце. Як свідчать наведені дані, українець у середньому витрачає на себе не більше ніж 1500 євро на рік. В українських реаліях це відповідає 850 грн. на місяць, що в 8 разів нижче, ніж у середньому по країнах ЄС, і в 18 разів менше, ніж у найбагатших країнах Європи.
За результатами ще одного дослідження, проведеного Світовим банком, за рівнем виробництва валового внутрішнього продукту (ВВП) на душу населення наша країна пасе задніх не тільки в Європі, але і в СНД.
В абсолютних цифрах торішній показник ВВП на душу населення в Україні склав $2268, що в 1,7 рази менше ніж у Білорусії, в 2,2 рази менше, ніж у Казахстані і в 3,1 рази менше, ніж у Російській Федерації.
Однак на тлі досить песимістичних висновків авторитетних дослідників не може не звернути на себе увагу те, що Україна перебуває в числі європейських лідерів за темпами збільшення кількості проданих автомобілів і цін на нерухомість. Так, в 2006 році за обсягом ринку проданих автомобілів Україні вдалося вийти на 9-е місце в Європі, випередивши такі країни, як Австрія, Швеція, Греція, Польща, Португалія. Експерти констатують, що цього року кількість проданих машин зросте ще на половину, що за цим показником наблизить нашу країну до найбагатших країн Європейського Союзу. Крім цього, українці вже давно і ґрунтовно випереджають своїх сусідів із Центральної і Східної Європи за кількістю туристичних поїздок на закордонні курорти. При цьому туристів з України там люблять особливо, тому що саме вони, поряд з росіянами і казахами, є основними споживачами турів у ціновій категорії вище середнього.
Офіційні доходи українців явно не поспівають за їхніми реальними витратами. Минулого тижня Державний комітет статистики України повідомив, що номінальні доходи населення в січні-жовтні зросли на 29,1%.
Однак знецінювання національної валюти і різкий стрибок інфляції "з'їли" більшу частину цих грошей, реальні доходи громадян збільшилися всього лише на 12,1%. Зростання добробуту українців, як і раніше, відбувається в основному за рахунок збільшення заробітної плати і розширення державою соціальних програм. У той же час структура доходів населення виглядає вкрай незбалансованою. Тільки 43% своїх доходів українці одержують як винагороду за працю, а 38% - як безкоштовні трансферти з боку держави. При тому, що працездатне населення України становить більше 62%, це означає, що майже половину своїх доходів ті, хто працює, витрачають на забезпечення інших співгромадян. У перерахуванні на одну людину виходить, що особа, що одержує соціальні дотації, живе більш багато, ніж той, хто своєю роботою забезпечує ці виплати.
З початку поточного року середня заробітна плата українців виросла на 36% і склала за підсумками вересня 1426 грн. на місяць (1,6 долара за годину). По регіонах України рівень зарплат, за даними Держкомстатистики, залишається як і раніше неоднорідним. Найбільші зарплати фіксуються в столиці і в індустріальних східних областях. Так, у Києві платять у середньому три долари за годину, а середньомісячна зарплата становить 2400 грн. До слова, у Польщі наш столичний рівень оплати праці вважається мінімально дозволеним законом, а в країнах Європейського Союзу цей показник більш ніж у п'ять разів вищий. Найменше одержують працівники в Тернопільській, а також Херсонській, Чернігівській, Волинській і Вінницькій областях.
Очевидно, що реальний стан справ сильно відрізняє від того, що ілюструється офіційною статистикою. Експерти пояснюють цей феномен насамперед присутністю значного тіньового сектора в структурі національної економіки. За їхніми словами, українська "тінь" мінімум у півтора рази більша, ніж на Заході. Крім цього, існує ще низка найважливіших деталей, які не враховуються іноземними дослідниками. В Україні як і раніше залишається значне число сфер, де громадяни за товари або послуги платять набагато менше, ніж їхні європейські сусіди. Наприклад, у метрополітені Лондона або Берліна ціна на проїзд в один бік коштує близько 5 дол., тоді як в Україні за таку суму можна купити проїзний і їздити в метро скільки завгодно протягом цілого місяця. Крім цього, вартість комунальних послуг у європейських країнах в 5-10 разів вища, ніж в Україні, що також знижує обсяг вільних грошей у населення країн ЄС у порівнянні зі станом справ в Україні.
Отже, навряд чи українці у своїй сукупності дійсно є такими бідними, як вони про це повідомляють органам статистики - національної і європейської. Безумовно, загальний рівень добробуту усе ще не дотягає до вищих західноєвропейських стандартів, однак ця різниця навряд чи вимірюється порядками.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас