Яка у вас кредитна історія? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яка у вас кредитна історія?

Кредит&Депозит
483
Віталій Степаненко, керуючий партнер інвесткомпанії "Мегаполіс Капітал"
- Скажімо так, свого часу я брав кредити і в банках, і в роботодавця, іноді звертався по фінансову допомогу до друзів. Доводилося навіть перепозичати, щоб своєчасно виконати раніше взяті зобов’язання, як то кажуть, вчасно оплачувати рахунки, щоб не втратити довіру кредиторів (останнє, до речі, вкрай важливо для людини, що працює у фінансовій сфері). Причому я ніколи не вдавався до послуг першої-ліпшої фінустанови, а завжди уважно вивчав запропоновані мені умови. Загалом я не вважаю, що залучати кредити не страшно, страшно не контролювати свої фінанси і витрачати позикові кошти марно, без чіткого фінансового плану.
Андрій Болдарев, директор з маркетингу будівельної компанії "Архітектура і Технології"
- Розповім кредитну історію мого приятеля: він, менеджер середньої ланки, вирішив узяти банківський кредит на придбання автомобіля, пройшов усю паперову тяганину, витратив багато часу і... отримав відмову. Причина - раніше непогашений кредит на купівлю мобільного телефону. Мораль цієї історії: фінансові зобов’язання потрібно виконувати бездоганно, що, власне, я й намагаюся робити.
Володимир Шульмейстер, фіндиректор ГК "Фокстрот"
- Моя особиста кредитна історія райдужна. Я придбав у кредит нерухомість під 10-11% річних у валюті, а земля лише за рік подорожчала вдвічі. Якби я хотів продати ділянку, то розповів би вам ще й про вдале інвестування позикових коштів... Загалом позичанням грошей намагаюся не зловживати. Серед моїх знайомих є такі, які категорично проти банківських кредитів і за жодних умов не лізуть у кабалу, а є й ті, хто в боргах як у шовках: заробляють, інвестуючи позикові кошти. Намагаюся дотримуватися золотої середини, тобто не упускати можливості залучити дешеві ресурси, якщо в мене є чіткий план, як ними розпорядитися, щоб одержати фінансовий результат. Найбільш невигідним заняттям вважаю кредитування друзів, прописна істина: "Хочеш втратити друга - дай йому в борг".
Єгор Курчатов, менеджер компанії "Глобус-М"
- Я нічого не купую в кредит, просто не можу витрачати гроші, яких у мене немає, адже в житті може що завгодно трапитися, і тоді боргові зобов’язання стануть не тільки тягарем, а й непосильною ношею. Без кредитів легше і вільніше... Та й взагалі, якщо чогось дуже хочеться, краще почекати, зібрати потрібну суму, а заодно з’ясувати, чи справді потрібна та чи інша річ. До того ж українські банки часто-густо лукавлять, надаючи кредити: у рекламних проспектах обіцяють одні умови, а нав’язують інші. У результаті доводиться платити не 20-30% річних, а всі 60%, а то й 100%... У багатьох банках, щоб повернути кредит, доводитися ще й чергу відстояти. А якщо врахувати, що час - це гроші, то клієнти переплачують ще більше.
Тетяна Симиренко, директор департаменту продажу компанії "Інтерсвіт"
- Кредитування - процес корисний, але влазити в борги потрібно не навмання, а все ретельно зваживши: склавши графік їх погашення, визначивши реальну вартість позикових коштів, доцільність залучення кредиту тощо. Моя кредитна історія досить багата: три роки тому я взяла іпотечний кредит (під 11,5% річних у валюті), а пізніше - кілька споживчих. На іпотеці я заробила, незважаючи на те що 2/3 моїх виплат банку - це обслуговування кредиту... Якось я прикидала орієнтовну виручку від продажу квартири і дійшла висновку, що чистий прибуток становив би близько $58 тис. Зрозуміло, що, орендуючи квартиру, я тільки втрачала б гроші. Та й взагалі збирати все життя і на старість десять років прожити в новій квартирі - це витончена форма мазохізму, якщо є іпотека. З огляду на зростання цін на нерухомість у Києві я довго збирала б на квартиру.
Олена Костусєва, директор з персоналу компанії "Фарма плюс"
- До кредитів ставлюся позитивно, оскільки вони дозволяють людині вийти на певний рівень комфорту, а не потіти і збирати, відмовляючи собі у всьому. Це не означає, що обов’язково потрібно брати кредит тільки тому, що тебе не влаштовує діагональ телевізора. Але не всі можуть обійтися без холодильника у травні!.. Я взяла кілька споживчих кредитів і нітрохи про це не шкодую, а щоб не переплачувати шалені суми, озброїлася калькулятором, коли пішла до магазину, й уважно прочитала кредитний договір, особливо те, що написано внизу дрібним шрифтом. Ринок фінансових послуг розвивається і за бажання можна знайти пристойну банківську пропозицію, зокрема й про надання відсоткового кредиту. Я залучала тільки такі.
Андрій Колосов, комерційний директор компанії Т. Т. S.
- Мене кредити не приваблюють, хоча позики на придбання нерухомості вважаю цілком виправданими. А ось авто в кредит - це вже розкіш, без машини можна обійтися, а якщо дуже хочеться, то потрудитися й зібрати гроші самостійно. Адже авто дешевшає, тільки-но виїжджаєш із салону, а платити за машину, куплену в кредит, доведеться в півтора разу більше. Поки що я користуюся тільки кредитними картками з пільговим періодом погашення позики, які є зручними, оскільки звільняють від потреби носити пачку готівки у кишені.
Сергій Литвиненко, перший заступник головного редактора тижневика "Контракти"
- Їх у мене дві. Одна зі щасливим кінцем, друга - Еліта-Центр.
На момент оформлення договору купівлі квартири (2005 рік) кредит цілком виправдовував свою вартість - 13,5% річних. Ціни на київську нерухомість зростали на 60-80% на рік. Але, на жаль, я не зміг передбачити, що мої гроші разом з організатором будівельної афери зникнуть, як виявилося, у напрямку Швейцарії. Кредит на "повітря" виплачую справно, хоча деякі юристи радили припинити виплати і судитися з банком. Однак їхні доводи здалися мені непереконливими, до того ж не хочеться псувати свою кредитну історію - позики ще знадобляться. Так воно й трапилося. Кредит під придбання автомобіля був напрочуд вдалим - акційні 1% річних. Навіть із комісійними переплата за Mitsubishi Lancer становила жалюгідні $120 (річний кредит у розмірі 50% вартості автомобіля). До речі, я не розумію тих, хто бере 5-10-річні кредити під 15% річних на придбання автомобіля. Розглядаю кредити виключно як джерело коштів для вдалої інвестиції.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас