Ціна на нафту здійснила ривок до позначки 100 дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на нафту здійснила ривок до позначки 100 дол.

Енергетика
171
Нафта в середу різко подорожчала після публікації даних міністерства енергетики США про чергове скорочення запасів "чорного золота", а також завдяки домовленості ФРС США та інших Центробанків вжити скоординованих заходів, спрямованих на запобігання кредитної кризи.
Свою роль у збільшенні котирувань зіграв і серйозний розлив нафти біля норвезької нафтової платформи в Північному морі. За підсумками регулярної сесії на Нью-Йоркській товарній біржі січневий контракт на постачання нафти марки WTI злетів на $4,37, або на 4,9%, до $94,39 за барель. Січневий контракт на постачання нафти марки Brent подорожчав на $4,03, або на 4,5%, до $94,02 за барель.
Січневий контракт на постачання топкового мазуту виріс на $0,1202, або на 4,8%, до $2,6432 за галон. Січневі ф'ючерси на постачання неетильованого бензину подорожчали на $0,1214, або на 5,3%, до $2,4128 за галон. Січневий контракт на постачання природного газу виріс на $0,323, або на 4%, до $7,408 за мільйон британських термічних одиниць.
ФРС повідомила, що вона домовилася з ЄЦБ, а також з Банком Англії, Банком Канади та зі Швейцарським національним банком про спільні дії щодо боротьби з "тиском" на кредитних ринках. ФРС оголосила, що створила тимчасовий аукціон, щоб зробити доступними кошти для комерційних банків, а також створює кредитну лінію з Європейським центральним банком і Швейцарським національним банком, що може використовуватися для додаткового фінансування банківських операцій. Такі новини були сприятливо сприйняті трейдерами, тому що ці кроки реально можуть запобігти спаду в економіці, що збереже високий рівень попиту на нафту. На такій хвилі оптимізму деякі аналітики заявили, що досягнення позначки $100 за барель є реалістичною перспективою ще до кінця цього року.
На користь збільшення котирувань зіграв і звіт міністерства енергетики США, що повідомило, що запаси нафти в США на тижні, що закінчився 7 грудня, упали на 700 тис. барелів та опустилися до найнижчого рівня з березня 2005 р. Товарні запаси автомобільного бензину минулого тижня виросли на 1,6 млн. барелів. А запаси продуктів перегонки, які включають топковий мазут та авіаційне паливо, скоротилися на 800 тис. барелів.
При цьому звіт міністерства енергетики показав, що висока ціна на нафту не є чинником, що стримує збільшення попиту. Попит на паливо минулого тижня склав порядку 21 млн. барелів на день, що на 1,4% вище від аналогічного показника минулого року.
У середу представив свій звіт і Американський інститут нафти, API, що повідомив про збільшення запасів нафти. У своєму звіті інститут відзначив, що минулого тижня товарні запаси нафти в країні збільшилися на 1,4 млн. барелів до 306 млн. барелів, а запаси автомобільного бензину виросли на 2,5 млн. барелів до 205,5 млн. барелів. Запаси продуктів перегонки нафти відповідно до звіту API упали на 1,7 млн. барелів до 133,6 млн. барелів.
Оцінки API і міністерства енергетики США найчастіше розходяться, тому що міністерство складає свій звіт на основі офіційних даних, наданих компаніями у відповідність із законодавством. А от інститут нафти ґрунтується на опитуванні компаній без документального підтвердження запасів. У зв'язку з цим більшість аналітиків воліють використовувати звіти, опубліковані міністерством енергетики.
Зростання котирувань підсилилося після виходу прогнозу аналітиків Goldman Sachs Group Inc. (GS), які вважають, що середня ціна на барель нафти марки WTI у наступному році складе $95. Колишній прогноз Goldman Sachs був орієнтований на ціну $85 за барель. При цьому експерти компанії відзначили, що до кінця наступного року ціна на нафту може досягти позначки $105 за барель.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас