Банки стануть кредитувати обережніше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки стануть кредитувати обережніше

Валюта
358
Стиснення ліквідності на світових ринках змушує вітчизняні банки активно нарощувати власну капіталізацію.
Необхідність видавати кредити за рахунок коштів акціонерів змусить топ-менеджмент українських банків іти на зниження обсягів ризикових кредитів за рахунок підвищення ставок.
На наступний рік фахівці прогнозують уповільнення темпів зростання банківської системи приблизно на чверть. Тим часом банки нарощують капіталізацію у два рази швидше, ніж у минулому році, - через дефіцит фінансових ресурсів на світових ринках. Для підтримки активності на кредитному ринку банкірам необхідні гроші, і зараз топ-менеджменту банків доводиться черпати ресурси на розвиток бізнесу в акціонерів.
Зокрема, банк "Фінанси та кредит" зібрався збільшувати статутний капітал на 56,7%, ТАС-Інвестбанк - на 65,7%, ТАС-Комерцбанк має намір збільшити статутний капітал на 76%, "Сітібанк (Україна)" має намір в 2008 р. збільшити статутний капітал на 71%, а російські "НРБ Банк" і "ВТБ Банк" - на 2760% і 335% відповідно. У минулому році великі банки наприкінці року збільшували свій капітал у середньому на 30-40% (згідно із прогнозами за темпами зростання активів у банківській системі).
На думку голови правління банку "Хрещатик" Дмитра Гриджука, до збільшення капіталізації банкірів зараз підштовхують два стандартних фактори та один нестандартний. Серед стандартних банкір виділяє подальше зростання банківської системи і необхідність тримати адекватність капіталу на рівні не нижче 11%, щоб не викликати роздратування Нацбанку (норматив - 10%).
Серед нестандартних факторів пан Гриджук виокремив проблеми з фондуванням банків за кордоном. "Не всі банки зараз можуть залучати ресурси за кордоном, тому змушені використовувати акціонерний ресурс для підтримки своїх активних операцій", - відзначає Дмитро Гриджук.
Голова правління "Райффайзен Банку Аваль" Володимир Лавренчук згідний з колегою: "Відповідно до рейтингів Forbes, в українських олігархів досить власного капіталу. Якщо він перебуває в Україні, його можна залучати на розвиток підприємств через облігаційні схеми або через капіталізацію".
Для банківської системи збільшення частки акціонерного капіталу в пасивній базі буде означати стрибок адекватності регулятивного капіталу в першій половині 2008 р., а потім - повільне повернення до звичного для системи рівня - 14%. Справа в тому, що використання коштів акціонерів при кредитуванні буде змушувати банкірів дуже відповідально ставитися до ризиків. "Ми будемо використовувати зважену стратегію при освоєнні грошей акціонерів, - говорить голова правління "НРБ Банку" Владислав Кравець. - Ми не будемо прагнути просто їх роздати".
Більш зважене ставлення банкірів до ризиків піде на користь банківській системі, що зараз демонструє явний крен до споживчого кредитування. Уже зараз банкіри оцінюють рівень проблемної заборгованості населення за споживчими кредитами, виданими без належної оцінки платоспроможності позичальника, на рівні 15% усього портфеля роздрібних позик. На початку майбутнього року банки будуть видавати менше ризикованих кредитів або підвищувати на них відсоткову ставку. "Якщо менеджмент використовує акціонерний капітал, він не схильний ризикувати ним", - резюмує Дмитро Гриджук.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас