Боргова завіса — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боргова завіса

Кредит&Депозит
601
Банки розробляють новий метод повернення кредитів. Кредитні установи пропонують заборонити злісним неплатникам залишати територію України.
Впровадити таку практику за прикладом Великобританії запропонував Українська кредитно-банківська пілка. Втім, юристи відзначають, що ініціатива суперечить Європейській хартії з прав людини і реалізувати її буде непросто.
Як стало відомо, Українська кредитно-банківська спілка (УКБС) розіслала в усі банки лист із проханням до 15 січня висловити свою думку щодо можливості введення заборони на перетинання кордону України для злісних неплатників кредитів. "Вважаємо, що введення порядку обмеження права виїзду неплатників за кордон позитивно позначиться на платіжній дисципліні клієнтів банків, що, у свою чергу, буде сприяти зменшенню відсотка проблемної заборгованості і, відповідно, зміцненню фінансово-кредитної системи країни", - відзначається в листі.
У листі №18452 від 11 грудня за підписом генерального директора УКБС Галини Оліфер говориться, що ідея ввести для банківських боржників заборону на перетинання кордону виникла після прочитання статті в газеті "Коммерсантъ" про ініціативу британського МВС, що стосується активізації боротьби з боржниками за комунальні послуги, а також неплатниками штрафів за порушення правил упрвління автомобілем або паркування в заборонених місцях.
Як відзначається в документі, українським законодавством вже зараз передбачена можливість обмеження права на виїзд громадян за кордон на підставі "неурегульованих договірних зобов'язань і невиконаних рішень судів" (ст. 6 закону "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" і п. 9 інструкції "Про порядок напрямку в Держприкордонслужбу доручень правоохоронних органів України щодо осіб, які перетинають державний кордон України, їх обліку і виконання"). Однак порядок виконання цих норм не визначений, тому необхідно внести зміни до законодавства.
Вчора в УКБС відмовилися прокоментувати можливість введення такої практики в Україні.
Банкіри підтримують ініціативу банківської спілки, вважаючи її своєчасною. "Значна частина людей, які не повертають кредити, є шахраями, а не порядними, хоча й не вдалими бізнесменами, - пояснює голова правління банку 'Контракт" Олександр Бродський. Якщо в УКБС є лобі для втілення такої ініціативи на законодавчому рівні, тоді б рівень захисту прав кредиторів значно зріс". Не проти нововведення і у Держприкордонслужбі, де цю ідею називають "розсудливою". "Однак побажання банків не є для нас законом. Ми будемо виконуватися такі дії, якщо тільки вони будуть чітко прописуватися в постановах судів", - сказало високопоставлене джерело в Держприкордонслужбі. Але в інституції вважають, що при визначенні механізму заборони на виїзд потрібно врахувати диференціацію боржників: "Адже хтось заборгував 15 грн за газ, а іншої - 15 тис. грн". Втім, юристи вважають ідею банкірів "незбутньою".
Вони відзначають, що такі нововведення суперечать Європейській хартії з прав людини, тому проти них виступить Євросоюз. Крім того, вони сумніваються, що аналогічні заборони будуть введені у Великобританії. Партнер юридичної компанії "Кузнєцов і партнери" Денис Кузнєцов стверджує, що, посилаючись на хартію, суди будуть відмовлятися виписувати заборони на виїзд фізичних осіб, а при боротьбі з неповерненнями підприємств така норма взагалі нездійсненна. "Банкірам потрібно піти іншим шляхом, - вважає він. - Наприклад, внести зміни в законодавство про скасування банківської таємниці для злісних неплатників, щоб ця інформація передавалася в посольства, а вони б відмовляли у видачі віз. Але реалізація цієї норми технічно майже неможлива". Тому для зменшення неповернень юристи радять банкам співробітничати з бюро кредитних історій і активізувати їх роботу.
Не в захваті від ініціативи УКБС і в Нацбанку. "Ми ж не за залізною завісою живемо, як у Радянському Союзі", - обурюється заступник директора юридичного департаменту НБУ, начальник відділу удосконалення банківського законодавства Віктор Новиков. У НБУ відзначають, що ніхто не вивчав цю проблему і оцінити суму неповернень неможливо. "Для зменшення росту проблемної заборгованості банкам краще не займатися дурницею, а припинити на кожному кроці видавати безстанові кредити", - вважає Новиков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас