На волю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На волю

Фондовий ринок
708
Американський фонд прямих інвестицій SigmaBleyzer продав кабельного оператора "Воля-кабель". Покупець - інший американський фонд Providence Equity Partners, що спеціалізується на інвестиціях у медіа та телекомунікації.
Деталі угоди не розголошуються, але, за інформацією гравців ринку, SigmaBleyzer продав близько 50% акцій Волі. Українському оператору кабельного ТБ дістався солідний інвестор - Providence керує активами на суму 21 млрд дол.
Серед них усесвітньо відома кіностудія Мetro-Goldwyn-Mayer і звукозаписувальна компанія Warner Music Group. Фонд збирається вкласти у розвиток Волі близько 200 млн дол.
Український оператор кабельного ТБ був створений у 2000 році на базі київських компаній IVK і КТМ і займає близько 80% столичного ринку кабельного телебачення й 25% всеукраїнського. 20% ринку широкосмугового доступу до інтернету також належить Волі. У 2006-му чистий дохід оператора зріс на 66,4% (до 165,9 млн грн), чистий прибуток збільшився в 2,6 разу (до 11,6 млн грн).
Волю-кабель давно намагаються купити компанії з Росії та Європи. Зокрема, можливість інвестицій в українського кабельного оператора розглядали "Ренова медиа" мільярдера Віктора Вексельберга, "Система МассМедиа" російського бізнесмена Володимира Євтушенкова. Потенційних покупців стримувала ціна, яку правили в SigmaBleyzer.
За словами претендентів на Волю-кабель, фонд хотів одержати за компанію $300-500 млн. Інвестори вважали ціну завищеною: оператор охоплює лише 860 тис. квартир. "Система МассМедиа", наприклад, купила найбільшого оператора кабельного ТБ у Росії "Национальные кабельные сети", що охоплює більш ніж 2 млн квартир, за 150 млн дол. Та й щорічний приріст абонентів кабельного телебачення в Україні - лише 4-6%.
Ще наприкінці серпня 2007 року в SigmaBleyzer заперечували, що збираються продавати Волю-кабель: мовляв, ще зарано, капіталізація компанії не досягла максимуму. Фонд навіть мав намір провести IPO Волі. Чому ж SigmaBleyzer відмовився від цих планів?
Схоже, інвесторам фонду просто набридло чекати великого прибутку від своїх вкладень.
Олена Струк
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас