НБУ наклав стягнення на 2 банки за порушення правил розкриття даних про вартість кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ наклав стягнення на 2 банки за порушення правил розкриття даних про вартість кредитів

Кредит&Депозит
283
Національний банк України (НБУ) наклав стягнення на два українських банки за порушення правил розкриття даних про сукупну вартість кредитів, повідомив виконавчий директор НБУ з питань банківського регулювання і нагляду Олександр Киреєв.
"Уже кілька банків нарвалися на це", - сказав О.Киреєв журналістам у середу.
Виконавчий директор НБУ також повідомив, що Нацбанк має намір продовжити контроль над виконанням банками цих правил: серед заходів впливу на порушників - попередження і штрафи.
Крім того, за словами Киреєва, НБУ продовжить відстоювати повноту виконання своєї постанови щодо розкриття даних про вартість кредитів у судовій площині.
"Якщо нотаріус або представник страхової компанії сидить у приміщенні банку і нам розповідають, що він не знає про те, що відбувається - це просто смішно", - відзначив О.Киреєв.
Як повідомлялося, НБУ зобов'язав банки надавати споживачам інформацію про сукупну вартість кредитів з 5 червня 2007 року (постанова №168). Разом з тим Окружний адміністративний суд Києва в листопаді визнав недійсними низку положень цього рішення: судом визнані недійсними вимоги Нацбанку про вказування банками в кредитних договорах переліку і розміру фінансових зобов'язань споживача на користь третіх осіб (страхові платежі, оплата послуг нотаріусів та інше).
Говорячи про поточну ситуацію в банківському секторі, виконавчий директор НБУ відзначив, що проблеми, які виникають, можна вирішити. При цьому, за його словами, подальші кроки щодо урегулювання банків будуть готуватися Нацбанком з урахуванням програми нового уряду. "Регулювання пов'язане з тим, що буде надалі - як будуть розвиватися події", - підкреслив О.Киреєв.
Крім того, він спростував, що з'явилися в пресі повідомлення про проблеми в банків "Київ" і "Хрещатик" (обидва - Київ) - заходи впливу до цих кредитно-фінансових установ з боку НБУ не застосовувалися, і таких намірів у регулятора поки немає. Крім того, виконавчий директор НБУ повідомив, що зараз проходить аналіз результатів недавньої перевірки Ощадбанку, але висновки поки ще не зроблені.
Щодо висловлювань міжнародних експертів про ризики для України продовження буму споживчого кредитування, О.Киреєв відзначив, що такі ризики пом'якшуються високим ступенем відповідальності українських позичальників.
"Кредитний бум у нас уже, слава Богові, п'ятий чи шостий рік. І нам, починаючи з 2001 року, усі говорили: ви вже на межі - ще півкроку і впадете... 99% населення - нормальні законослухняні люди", - підкреслив О.Киреєв.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас