Глава Татарстану просить Ющенка розібратися з "Укртатнафтою" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глава Татарстану просить Ющенка розібратися з "Укртатнафтою"

Енергетика
179
Президент республіки Татарстан Мінтимер Шаймієв направив лист президентові України Вікторові Ющенку із проханням особисто розібратися в конфлікті акціонерів ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ), спільного російсько-українського підприємства та одного з найбільших НПЗ в Україні.
Як повідомляється в листі Шаймієва, керівництво Татарстану висловлює серйозну заклопотаність у зв'язку з подіями, що відбулися на НПЗ у жовтні цього року.
Як повідомлялося, на початку жовтня Павло Овчаренко, який очолював "Укртатнафту" в 2003-2004 роках, за рішенням Сумського апеляційного суду про його відновлення на посаді приступив до керівництва підприємством, тоді як відсторонений керівник Сергій Глушко заявив про силове захоплення НПЗ. У зв'язку із цим "Татнафта", що була основним постачальником сировини на завод, припинила поставки нафти на НПЗ.
У листі глави Татарстану підкреслюється, що такі протиправні методи, як рейдерське захоплення "Укртатнафти", не поодинокі на Кременчуцькому НПЗ. Як приклад у документі наводиться переведення наприкінці травня 18,3% акцій "Укртатнафти", що належать російській стороні, на рахунок НАК "Нафтогаз України".
"Спроби, що не припиняються, ревізії акціонерного капіталу АТ "Укртатнафта", сформованого більше 8 років тому, негативно позначаються, насамперед, на самому підприємстві. Подібні умови не дозволяють приступити до настільки гостро необхідної модернізації виробничих потужностей заводу", - відзначається в листі.
"З огляду на викладене, прошу Вас, шановний Вікторе Андрійовичу, особисто розібратися в сформованій ситуації і сприяти поверненню конфлікту в правову площину (. . .). Республіка Татарстан надає важливе значення даному спільному проекту і при конструктивному підході до врегулювання ситуації з української сторони висловлює зацікавленість у якнайшвидшому поновленні постачання нафти на підприємство і повномасштабному запуску першого етапу модернізації виробничих потужностей", - підкреслюється в документі.
Крім того, "Татнафта" направила листа нафтотрейдерам із проханням не здійснювати поставки нафти на "Укртатнафту" поки керівництвом НПЗ є Павло Овчаренко. Листи, зокрема, направлені в ExxonMobil, Litasco, Talmay Trading Inc, Mercuria Energy Trading, московське представництво британської ВР, Rixo International Ltd, Euro-Asian Oil (UK) Ltd, Gazprom Neft Trading GMBH, Petraco Oil Company Ltd, VNT S.A., Gunvor International Ltd, Glencore Energy UK Ltd, ВАТ "Казтрансойл", Totsa Total Oil Trading S.A.
Листи були направлені напередодні запланованих на 17 грудня зборів акціонерів "Укртатнафти". На думку татарської сторони, ці збори - останній шанс легітимізувати процес неправового перерозподілу акцій компанії і зміну її керівництва.
Переорієнтація "Укртатнафти" на українські джерела нафти, на думку експертів, може паралізувати діяльність інших вітчизняних заводів. Сьогодні "Укртатнафта" викуповує майже всю сировину, що виставляється "Укрнафтою" на аукціон. Тим часом, західноукраїнські заводи орієнтовані саме на нафту українського виробництва, і заповнити дефіцит сировини імпортом для них практично неможливо. За деякими даними, акціонери "Нафтохіміка Прикарпаття" розглядають питання про зупинку підприємства на профілактичний ремонт. Його термін буде залежати від поновлення постачання російської нафти на Кременчуцький НПЗ. А Дрогобицький НПЗ до цього часу продовжить роботу в зниженому режимі.
Як повідомлялося раніше, Росія досить жорстко відреагувала на зміну керівництва АТ "Укртатнафта" Російський віце-прем'єр Сергій Іванов і депутат Держдуми РФ Віктор Ілюхін виступили із цього приводу з різкими заявами. Російські ЗМІ відзначають, що новий склад Держдуми, у якому ще більше підсилилася "партія Путіна", мабуть, уживе заходів щодо забезпечення безпеки російського бізнесу за кордоном. Зокрема, мова може йти про спроби вирішити конфлікт на "Укртатнафті" через міжнародні судові органи, а також міжнародні організації, членом яких є Україна.
На думку оглядачів, затяжний характер кризи на підприємстві пояснюється тим, що всю увагу українського керівництво займає процес урегулювання внутрішньополітичної ситуації. У результаті цього влада може зіштовхнутися із украй негативними наслідками активності сторони, що намагається встановити контроль над підприємством. За оцінками експертів, втрати України від переділу влади на "Укртатнафті" можуть скласти 1 мільярд доларів.
На сьогоднішній день Україна контролює 61,354% акцій компанії "Укртатнафти" (передані НАК "Нафтогаз України"), Татарстан - 36,6% (татарським пакетом управляє "Татнафта"), 1,2 % акцій компанії належить ТОВ "Корсан", афілійованому із групою "Приват" Ігоря Коломойського. Приналежність 18% акцій з українського пакета зараз оскаржується татарською стороною, що стверджує, що раніше вони були незаконно списані на користь "Нафтогазу України".
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас