Грінспен: Іпотечна криза була "катастрофою, що чекала свого часу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грінспен: Іпотечна криза була "катастрофою, що чекала свого часу"

391
Криза на американському ринку іпотечних кредитів з низьким рейтингом була "катастрофою, що чекала свого часу", тому що період безпрецедентного зростання світової економіки ввів інвесторів у спокусу недооцінки ризику. Таку заяву зробив колишній голова ФРС Алан Грінспен.
Грінспен визнав, що низькі відсоткові ставки, що встановилися в період його керівництва центральним банком, могли сприяти утворенню "бульбашки" цін на житлові будинки в США. У той же час він заявив, що, на його думку, головні причини кризи в сфері іпотечних кредитів з низьким рейтингом пов'язані із глобальною економічною експансією. За словами Грінспена, корінь поточної кризи варто шукати "у наслідках Холодної війни, коли... ринковий капіталізм непомітно, але швидко змінив значну частину дискредитованого централізованого планування, що так превалювало в третьому світі".
Збільшення кількості досить освіченої, низько оплачуваної робочої сили та експорт із країн, що розвиваються, привели до вирівнювання зарплат у розвинених країнах і зниження інфляції по всьому світі, включаючи інфляційні очікування, закладені у світових довгострокових відсоткових ставках.
"У ретроспективі, глобальні економічні сили, які формувалися десятиліттями, мабуть, отримали ефективний контроль над ціноутворенням у сфері боргових інструментів з більш довгим терміном погашення, - говориться в статті Грінспена. - Прості кореляції між коротко- і довгостроковими процентними ставками в США залишаються значними, але знижуються протягом більш ніж половини сторіччя. Ціни активів загалом і в цілому поступово звільняються від впливу короткострокових відсоткових ставок".
Грінспен відзначив, що ціни на будинки різко виросли по всьому світу, за винятком Японії і Німеччини. Пославшись на дослідження, проведене виданням Economist, він сказав, що збільшення цін на житловому ринку США було "середнім" у порівнянні з показниками інших країн. Крім того, Грінспен висловив переконання, що ФРС мало що могла зробити, щоб запобігти стисненню кредитних ринків у серпні поточного року.
"Після того як я більш ніж півстоліття спостерігав, як виникають і лускають численні цінові бульбашки, я неохоче зробив висновок, що бульбашки неможливо безпечно згладити за допомогою монетарної політики чи інших ініціатив, перш ніж сплеск спекулятивної лихоманки не відбудеться сам собою", - пише колишній глава ФРС.
У своїй статті Грінспен прогнозує, що кредитні ринки відновляться після поточної кризи, тільки коли запаси нових будинків будуть великою мірою ліквідовані, і дефляція цін на житло закінчиться. "Тим самим буде стабілізована нині невизначена вартість житлових активів, які функціонують як буфер для всіх іпотечних кредитів, а найбільшою мірою для тих, які використовуються як забезпечення для цінних паперів, забезпечених житловими іпотеками", - вказує Грінспен.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас