Пільгові кредити від ДІУ стали дешевшими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пільгові кредити від ДІУ стали дешевшими

Кредит&Депозит
353
Відразу чотири банки-учасники програми пільгового кредитування Державної іпотечної установи (ДІУ) знизили ставки по іпотечних кредитах у гривні.
Це Діамантбанк, Надра, Даніель та Актив-банк. При цьому три банки почали видавати такі кредити - Фінростбанк, Альфа-банк, Артем-банк. У наступному році очікується збільшення числа банків, що пропонують пільгові кредити разом з ДІУ, а також подальше зниження відсоткових ставок по таких позиках.
За результатами чергового дослідження компанії Простобанк Консалтинг тимчасово перестали видавати кредити разом з ДІУ Промекономбанк та УБРП. БТА Банк підняв ставки по таких позиках, а Інвест-кредит і Банк НРБ змінили одноразові комісії. На даний момент близько 30 банків з 62-х банків-учасників програми пільгового кредитування від (ДІУ) видає такі кредити.
Середня ефективна ставка по пільгових кредитах ДІУ становить близько 13% річних у гривні.
"В 2008 році ставки будуть повністю залежати від вартості фінансування, причому не на внутрішньому ринку, а на зовнішньому", - відзначає Антон Косторниченко, директор департаменту роздрібного банкінгу "Укргазбанку". За його словами, у цілому в Україні гривневих ресурсів недостатньо, щоб відповідати попиту на іпотечні кредити, тобто без зовнішнього кредитування ми не обійдемося. І якщо на зовнішніх ринках вартість ресурсів буде високою, це обов'язково відіб'ється і на вартості гривневих кредитів.
"У наступному році, гадаю, середні і невеликі банки, слідом за великими, також почнуть співробітничати з ДІУ по програмі пільгового кредитування і знижувати іпотечні ставки в гривні, щоб бути конкурентноздатними, - говорить Антон Косторниченко. - Поки що дрібні гравці не поспішають це робити, тому що вартість ресурсів для них більш висока".
Зараз більшість іпотечних кредитів видана і видається у валюті. Це пов'язане з тим, що ставка по валютних кредитах набагато нижча від гривневої. Через іпотечну кризу в США на світових ринках вартість грошових ресурсів значно виросла, особливо для ринків, що розвиваються. Тому деякі банки відмовилися від намічених планів залучення ресурсів на міжнародних фінансових ринках.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас