Банкіри вже святкують — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри вже святкують

Кредит&Депозит
2889
Минулого тижня був зафіксований найстрімкіший стрибок ставки Libor за майже десять років - вартість місячних кредитів у доларах виросла відразу на 0,44% і на 0,68% - у євро.
Менш значно піднялася ціна на тримісячні ресурси - у середньому на 0,1%. "Можуть подорожчати валютні ресурси на короткий термін - від overnight до трьох місяців. Істотний вплив на наш борговий ринок здійснить і зростання, що відбулося, вартості українського ризику (Credit Default Swap), від якого також залежить загальна відсоткова ставка по запозиченнях вітчизняних позичальників", - пояснив "ДС" ситуацію начальник управління міжнародного бізнесу Укрсиббанку Вадим Миронюк.
Лише деякі європейські експерти пояснюють нинішнє подорожчання ресурсів затяжним паралічем світової фінансової системи, більшість все-таки впевнена в тому, що головним став сезонний фактор - провідні банківські групи почали підбивати підсумки своєї роботи в 2007 р., а тому поступово стали згортати кредитування колег.
У результаті на основних майданчиках Старого Світу загострився дефіцит ліквідності - і це при тому що західноєвропейські фінансисти і без того неохоче позичали кошти колегам, починаючи з вересня. У зв'язку із цим експерти не виключають подальшого подорожчання доларових і євроресурсів протягом двох найближчих тижнів - ще на 0,1-0,2% річних.
Українські фінансисти ще раз переконуються в безперспективності переговорів із приводу глобальних залучень на зовнішніх ринках у найближчі місяці. "Всі найбільші банки, у тому числі ті, які належать великим європейським групам, відкладають свої випуски єврооблігацій. Ми діяли так само", - відзначив віце-президент Родовід Банку Ольга Підопригора.
"Починаючи із серпня 2007 р. через несприятливу ситуацію, не було жодного випуску єврооблігацій української компанії чи банку. Після переоцінки іноземними інвесторами ризиків, виросла вартість та інші види зовнішніх запозичень - синдикованих кредитів. Тому виходи багатьох дрібних і середніх банків на зовнішні ринки були відкладені або припинені", - доповнив її Миронюк.
За словами фінансистів, у випадку поступової стабілізації ситуації на світових боргових майданчиках протягом січня-березня перші випуски єврооблігацій українських банків варто очікувати не раніше квітня-травня 2008 р. І піонерами стануть не найбільші фінустанови країни, а банки другого і третього десятка, що заявляли про емісії в $100-200 млн. У сегменті синдикованого кредитування наголос буде робитися в основному на збільшення обсягів і подовження термінів по раніше підписаних позиках, а не на організації нових. Очікується, що похвастатися свіжими кредитними лініями зможуть хіба що фінустанови з іменитими іноземними акціонерами.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас