Шредер: Я не працюю на "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шредер: Я не працюю на "Газпром"

Енергетика
149
У Нью-Йорку в Колумбійському університеті з лекцією "Росія і майбутнє європейської енергобезпеки" учора виступив екс-канцлер Німеччини, а нині глава наглядової ради Nord Stream AG Герхард Шредер.
Багатьом слухачам здалося, що позицію Росії він пояснив краще, ніж це роблять офіційні представники Москви.
Герхард Шредер під'їхав до Колумбійського університету на, мабуть, найбільш американському автомобілі - чорному восьмициліндровому Chevrolet Suburban. Втім, якщо хтось і запідозрив канцлера в таємній любові до Америки, то явно поспішив. Критикувати США він почав майже відразу, як тільки опинився на трибуні. Герхард Шредер на особистості не переходив, був гранично коректний і навіть виступав по-англійському. Але за півтори годин виступу і відповідей на питання нічого доброго про Америку не сказав. Зате про Росію - чимало.
Почав він з того, що Росія - це найважливіший партнер не тільки для Європи, але і для США, оскільки без неї не вирішити жодної серйозної проблеми: від Близького Сходу і Косово до ядерного нерозповсюдження і глобального потепління. Не кажучи вже про поставки енергоресурсів.
Потім екс-канцлер перейшов до США. Головною проблемою у відносинах Росії і Заходу колишній канцлер назвав рішення США розмістити систему ПРО в Східній Європі. Він закликав продовжити російсько-американські переговори на цю тему і не поспішати з установкою протиракет у Польщі і радара в Чехії. Було видно, що ця тема дуже хвилює пана Шредера, оскільки до неї він повертався неодноразово і під час відповідей на шість питань, які йому встигли задати.
Після цього пан Шредер перейшов нарешті до формально заявленої теми "Росія і майбутнє енергетичної безпеки Європи". Тут екс-канцлер показав себе вмілим лобістом як проекту, що безпосередньо перебуває в його веденні - ПЄГ, так і Росії, що поставляє енергоресурси на світові ринки. Але якщо по ПРО канцлерові ніхто не заперечував, то по енергетиці йому довелося відповідати на незручні питання.
Його запитали, чи не лобіює він інтереси "Газпрому". - Я не працюю на "Газпром", - пояснював екс-канцлер. - Я працюю в спільному підприємстві, що займається проектом, у якому "Газпром" бере участь. У наглядову раду (яку Шредер очолює) входять по чотирьох людини від "Газпрому" і від Nord Stream. І там я, природно, працюю в інтересах Євросоюзу. Мій голос - це гарантія того, що там захищено інтереси ЄС! Скажіть, от якби ця труба була в іншому регіоні, а не на Балтиці, і якби в раду консорціуму входили два американці і два німці, хто-небудь обурювався б тим, що посаду там займає німецький канцлер?
Найважчим виявилося останнє питання - його задав румунський бізнесмен. - Ваш батько був чудовою людиною, він загинув у Румунії, воюючи з Радами. Мій батько теж бився із СРСР. А зараз ми бачимо, як Росія робить із Україною, лякає її, відрізає газ. Чи можна взагалі довіряти Росії?
"Я не знаю, чи ненавидів мій батько росіян, коли воював. Але я точно знаю, що воював він на війні, що почав Гітлер, а не росіяни, - відповів екс-канцлер. - Я не з тих, хто вважає, що провину за це треба перекладати і на наступні покоління, - у цьому випадку ясно, на кому лежить відповідальність за війну. "
Потім пан Шредер доступно пояснив причини газового конфлікту між Росією і Україною. Настільки доступно, що людина, що сиділа недалеко від мене, на вид професор, сказав сусідові: "Якби тоді росіяни говорили так, як зараз він, йому нічого не довелося б зараз пояснювати".
"Конфлікт щодо газу був конфліктом через ціну. Україна платила за кубометр $50, у той час як інші країни - $140. Безперечно, що Україна - незалежна суверенна держава. Так чому ж комерційна компанія ("Газпром") повинна субсидіювати економіку суверенної держави?
Коли після вечері з керівництвом Колумбійського університету пан Шредер сідав у позашляховик, йому задали ще одне питання: "Що ви думаєте про Дмитра Медведєва і його висування? Він же передмову писав до вашої книги ("Рішення. Моє життя в політиці")".
Почувши ім'я пана Медведєва, екс-канцлер на секунду застиг. Але потім швидко захлопнув двері Chevrolet Suburban, так і не сказавши, можливо, головного тепер про Росію.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас