Росіяни скуповують іноземні активи швидше за китайців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни скуповують іноземні активи швидше за китайців

Фондовий ринок
196
За період з 2004 по 2006 рік 25 найбільших російських транснаціональних компаній подвоїли обсяг своїх закордонних активів.
Тепер за кордоном у цих російських компаніях працює 130000 чоловік, їх обіг за кордоном досяг $200 млрд., а розмір активів - $60 млрд. Такі дані були отримані в результаті дослідження, проведеного Московською школою управління "Сколоково". Інформацію про це дослідження опублікувала у вівторок 11 грудня ділова газета "Відомості".
Оцінка закордонної активності російських компаній проводилася за методикою Колумбійського університету. Аналогічна оцінка вже проведена для бразильських компаній. На черзі компанії із двох інших країн BRIC - Індії і Китаю. Список російських компаній складений на основі даних звітності 800 російських компаній з різних секторів за винятком фінансового.
Очолили список 25 компаній "Лукойл" і "Газпром". Їх інвестиції за кордон перевищили $10 млрд. Основним напрямком російської експансії стала Західна Європа - близько 52% активів зосереджено в країнах цього регіону. На СНД припадає 22% активів. За розмірами закордонних активів російські компанію вже перевершили бразильські, які інвестують переважно в країнах Південної Америки.
З останніх тенденцій можна виділити збільшення активності російських компаній у регіонах, де ще кілька років тому їх діяльність була незначною. Тепер на США припадає вже 6% російських активів, на країни Азії - 3%, країни Африки - 4%. Крім того, закордонну експансію здійснюють і відносно невеликі компанії вартістю менше $500 млн.
До 2007 року обсяг покупок закордонними компаніями бізнесу в Росії перевищував обсяг придбань російських компаній за кордоном. Однак цього року, за словами Юрія Ігнатишина з Mergers.ru, тенденція різко змінилася. За дев'ять місяців з початку року іноземці придбали активів на $9,3 млрд, а російські компанії за кордоном на $19,7млрд, Половину цього обсягу забезпечили дві угоди в гірничо-металургійному секторі: покупка "Норнікелем" великої частки в LionOre і придбання "Русалом" іноземних активів у рамках злиття "Суала" і Glencore.
При цьому масштаби російської експансії вищі, ніж в інших компаній із країн BRIC. Цього року (до 10 грудня) обсяг покупок російськими компаніями закордонних активів склав $24 млрд,, індійські компанії зробили іноземні покупки на $10,9 млрд, китайські - на $18,2 млрд, бразильські - на $10,6 млрд. Третина всіх китайських корпоративних інвестицій припадає на фінансовий сектор, тоді як інтереси Росії, Індії і Бразилії зосереджені в сферах видобутку, металургії, електроенергетики і промисловості.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас