Зі страхом і докором — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зі страхом і докором

482
Dчора Антимонопольний комітет звинуватив "Райффайзен Банк Аваль" у змові зі страховими компаніями "Фортіс Страхування Життя Україна" та "Еталон", послуги яких банк нібито нав'язує клієнтам.
У банку це обвинувачення називають необґрунтованим, хоча учасники ринку стверджують, що антиконкурентне законодавство порушують більшість банків. Страховики впевнені, що завдяки розслідуванням комітету вони зможуть активніше впливати на банки, домагаючись рівних умов.
Антимонопольний комітет (АМКУ) вчора поширив заяву, у якій рекомендував "'Райффайзен Банк Аваль" припинити дії з ознаками порушення конкурентного законодавства". Відповідно до заяви, незважаючи на те що в "Райффайзен Банк Аваль" акредитовано 28 страхових компаній, банк нав'язує позичальникам послуги ВАТ "Фортіс Страхування Життя Україна" і ЗАТ "Страхова компанія "Еталон".
Проведене АМКУ розслідування показало, що "всі інші контрагенти банку, крім двох зазначених компаній, або взагалі не мають укладених договорів страхування з позичальниками, або їх кількість незначна".
"Ситуація, що склалася може свідчити про існування певних домовленостей між банком і двома страховиками, які одержали переваги в конкурентній боротьбі за клієнтів банку", - заявив глава АМКУ Олексій Костусєв. Банк повинен змінити цю ситуацію, у протилежному випадку до нього будуть застосовані штрафні санкції. "Ми закликаємо керівництво банку особисто проконтролювати, щоб конструктивна позиція щодо необхідності виконання рекомендацій АМКУ, заявлена представниками банку під час засідання комітету, була збережена", - сказав глава комітету.
За даними Асоціації українських банків, на 1 листопада "Райффайзен Банк Аваль" займав серед українських банків 2-е місце за активами (41,335 млрд грн) і 3-є за капіталом (3,786 млрд грн). Найбільшими акціонерами банку на 1 жовтня були Raiffeisen International Bank-Holding AG (пряма участь - 95,63%, опосередкована - 0,34%) і Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (0,34%, 95,63%).
Обвинувачення одного з найбільших банків у змові зі страховиками було висловлено в рамках проведеного АМКУ "дослідження ринку споживчого кредитування на предмет дотримання вимог законодавства в сфері конкуренції в банківському секторі". Ще навесні комітет висунув подібні претензії Імексбанку. Тоді цей банк не визнавав свого зв'язку зі СК "Примор'я" і не надавав інформацію АМКУ, за що був оштрафований на 50 тис. грн.
В "Райффайзен Банк Аваль" також заперечують звинувачення АМКУ. У прес-службі банку заявили, що "твердження АМКУ не відповідають дійсності". Такої ж позиції дотримуються і в СК. "Раніше ми дійсно були пов'язані з банком відносинами власників і дуже активно працювали на майданчиках банку, - сказав заступник голови правління "Фортіс Страхування Життя Україна" (голландська Fortis купила СК в екс-власників банку "Аваль" ще в 2006 році) Марина Наумова. - Але нинішній рік привів до падіння обсягів продажів у банку вдвічі. Ми повинні були звернутися в інші банки, щоб компенсувати обсяги". СК "Еталон" дотепер належить екс-власникам "Авалю" Федору Шпигу та Олександру Деркачу.
Один зі співробітників "Райффайзен Банк Аваль" розповів, що приводом для обвинувачення став лист в АМКУ від однієї з невеликих СК, що, не маючи представництва в Сумській області, безуспішно вимагала від співробітників банку продавати її послуги клієнтам. Виконавчий директор з продажів "Райффайзен Банк Аваль" Антон Романчук підтвердив цю інформацію, заявивши, що банк керувався інтересами клієнта, що нездатний був би в цьому населеному пункті одержати страхову виплату.
В АМКУ розповіли, що рекомендації "не нав'язувати свої компанії" були спрямовані, крім Імексбанку і "Райффайзен Банк Аваль", ще чотирьом банкам, назви яких назвати відмовилися. Страховики заявляють, що більшість банків порушують антимонопольне законодавство. "Як мінімум 50% банків рекомендують одну-дві страхові компанії", - говорить заступник голови правління НАСК "Оранта" Владислав Немировський. На думку страховиків, кожна з компаній тепер розуміє, що, поскаржившись на банк в АМКУ, вона зможе домогтися від кредитної установи поліпшення умов роботи з ним. "Важливо створити прецедент, і це стане сигналом для інших", - припускає голова правління СК "Дженералі Гарант Страхування" Юрій Лахно.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас