Забруднення в Керченській протоці перевищує допустиму концентрацію в 3-9 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забруднення в Керченській протоці перевищує допустиму концентрацію в 3-9 разів

Енергетика
122
Рівень забруднення нафтопродуктам у районі острова Тузла, кримського узбережжя Азовського моря до Арабатської стрілки і в акваторії Керченської протоки знизився і перевищує МДК від 3-5 до 9 разів залежно від місця узяття проб.
Такі дані Республіканського комітету Криму з охорони навколишнього природного середовища були озвучені на засіданні робочої групи з ліквідації наслідків стихійного лиха в Керченській протоці повідомляє прес-служба Ради міністрів Криму.
За даними фахівців Рескому природи Криму, які проводять моніторинг стану ґрунту та акваторії в місцях аварії, у перші дні після аварії забруднення в багатьох місцях перевищувало МДК в 1592 рази за нафтопродуктами, і в десятки разів з сульфітів через викид у море вантажу сірки. Бригадами МНС і залученими силами в Криму вже зібрано понад 5 тисяч тонн ґрунту і мазуто-піскової суміші, що складується до вирішення питання про спосіб утилізації
На засіданні підкреслювалася необхідність визначення методики розрахунку збитку, його масштабів, обсягів і способів пред'явлення. Крім того, було ухвалено рішення координувати роботу з визначення збитку з роботою російських експертів для застосування однакової методики розрахунку збитків і для подачі спільного позову до судновласників, що допустили аварію. Визначено, що при підрахунку суми збитків в неї будуть входити не тільки прямі витрати, яких зазнали бюджети під час ліквідації наслідків аварії, але і збитки, завдані господарській діяльності, курорту, рибництву, орнітології, екології півострова та прилягаючої акваторії Чорного і Азовського морів.
Дані будуть представлені спільній україно-російській робочій групі. Як відзначили в прес-службі кримського парламенту: "Наступне засідання кримської робочої групи відбудеться через тиждень, після чергового засідання спільної україно-російської робочої групи".
Відзначимо, раніше Росприроднагляд оцінив збитки в 6,5 млрд. руб. (близько 1,3 млрд. грн. - ред.). Основна частка цієї суми - майже 6,1 млрд. руб. - припадає на збитки, завдані розливом мазуту з танкера "Волгонефть-139", відзначає прес-служба Міністерства природних ресурсів РФ.
Нагадаємо, через шторм 10-11 листопада в Чорному морі, а також у Керченській протоці між Чорним і Азовським морями затонули п'ять судів, ще декілька сіли на мілину. З російського танкера, що розламався, "Волгонефть-139" у море вилилося близько 2 тисяч тонн мазуту. У Керченській протоці було відзначено 50-кратне перевищення гранично допустимої концентрації нафтопродуктів у воді, відбулася масова загибель птахів і риби. На затонулих суховантажах перебувають близько 7 тисяч тонн сірки, що, за твердженням екологів, потрапила в море.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас