Відомі можливі причини аварії на шахті ім. Засядька — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відомі можливі причини аварії на шахті ім. Засядька

Кримінал
239
Експертна комісія висунула для розгляду Державною комісією два варіанти причин аварії, що відбулася 18 листопада на шахті ім. Засядька в Донецьку, повідомляє прес-служба Територіального управління Держгірпромнагляду, повідомляє УНІАН.
Відповідно до першого варіанта, вибух метано-повітряної суміші виник в 13-й східній лаві і прилеглих виробітках, а надалі поширився на 13-й і 14-й західні конвеєрні штреки.
За іншою версією, вибух метано-повітряної суміші виник у тупику 14-го західного конвеєрного штреку та одержав розвиток у виробітках, найбільш близьких до скату №23 (13-й східний і 13-й західний конвеєрні штреки).
Імовірним джерелом вибуху експерти назвали спалахи, які могли виникнути в результаті роботи електромеханічних механізмів, зокрема фрикційне спалахування (під час контакту робочого органа комбайна із твердою породою).
За іншою версією, джерелом спалахів міг стати один з ушкоджених кабелів.
Можливою причиною накопичення фатальної концентрації метану експертна комісія назвала розлами ґрунту в 13-му східному і 14-му західному конвеєрних штреках і подальше пластове накопичення цього газу під покрівлею виробітків.
Не відкидається також, що накопичення метану сприяло ймовірне осідання основної покрівлі в 13-му східному конвеєрному штреку. На користь цього припущення свідчить критична кількість імпульсів, зафіксованих на одному зі спеціальних датчиків.
Експерти також вказали, що проби повітря в аварійних ділянках засвідчили наявність важких газів, зокрема, важкого водню. За словами експертів, наукою ще не досить вивчене поводження цих газів, наприклад, характер їх взаємодії з метано-повітряною сумішшю. Тобто, експерти не виключають, що саме наявність цих газів вплинулася на причини і характер аварії.
Надаючи державній комісії свої висновки, члени експертної комісії наголошували на тому, що остаточні висновки щодо причин і обставин аварії можна буде зробити лише після того, як експерти відвідають всі ушкоджені вибухом ділянки шахти.
Нагадаємо, у цілому внаслідок трьох вибухів метано-повітряної суміші на шахті ім. Засядька, що сталися 18 листопада, 1 і 2 грудня, загинули 106 чоловік (101 гірник і 5 рятувальників).
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас