Збій без правил — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збій без правил

Казна та Політика
727
Вчора Верховна рада не змогла затвердити лідера БЮТ Юлію Тимошенко на посаді прем'єр-міністра. Система "Рада" зафіксувала 225 голосів на підтримку цього рішення - на один голос менше від необхідного мінімуму.
Такий результат голосування став несподіванкою як для коаліції, так і для опозиції, що не перешкодило Партії регіонів скористатися тактичною перемогою і заблокувати трибуну парламенту. Коаліція висунула на адресу ПР низку звинувачень, частина яких, втім, виявилися помилковими. Сьогодні парламент повернеться до розгляду кандидатури прем'єра.
Робочий день Юлії Тимошенко не складався із самого ранку. Спершу лідер БЮТ скасувала зустріч із фракцією Компартії, заплановану на 8 годину ранку, потім не прийшла на засідання власної фракції, яке відбулося о 9.30 у кінозалі Верховної ради (ВР). Олександр Турчинов, перший заступник глави фракції БЮТ, пояснив колегам, що Тимошенко перебуває в секретаріаті президента, де тривають консультації щодо формування складу уряду. Ці переговори протривали до полудня, так що спікеру Арсенію Яценюку довелося двічі оголошувати перерву в роботі Ради.
Втім, навіть представники опозиції визнавали, що ця затримка є технічною і не свідчить про якісь проблеми в роботі коаліції. "Якщо коаліція прийде в повному складі, то, мабуть, голосування за кандидатуру Тимошенко пройде успішно", - зізнався Нестор Шуфрич (Партія регіонів).
Як вже повідомлялося, троє депутатів із фракції "Наша Україна-Народна самооборона" (НУНС) - Владислав Каськів, Іван Сподаренко і Зіновій Шкутяк - останнім часом відчували проблеми зі здоров'ям. У Партії регіонів (ПР) до останнього сподівалися, що хоча б двоє з них не прийдуть до парламенту, і тим самим у Юлії Тимошенко не вистачить голосів при голосуванні. А після того, як всі вищезгадані депутати з'явилися до будинку Верховної ради, "регіонали" були вже готові визнати свою поразку.
О 12.30 у парламент прибули Юлія Тимошенко і Віктор Ющенко. Виступ президента, що представляв кандидатуру Тимошенко, складався з тез, часто повторюваних ним протягом останніх декількох місяців. Він говорив про необхідність єднання нації і про те, що парламентська коаліція повинна співробітничати з опозицією. Але в самому кінці свого виступу Ющенку вдалося здивувати зал засідань. Пропозиція президента призначити Юрія Єханурова на посаду міністра оборони, а Володимира Огризка - на посаду міністра закордонних справ - стала несподіванкою для більшості депутатів.
Несподіваний результат голосування не зашкодив Партії регіонів блокувати роботу Верховної ради
Партія регіонів проігнорувала обговорення кандидатури майбутнього прем'єра. Серед більш ніж 80 депутатів, що записалися, не було жодного представника їх фракції (зате переважна більшість у цьому списку становили члени БЮТ). "Регіонали" відмовилися навіть від свого права на виступ, коли відповідно до регламенту підійшла черга для виступів представників фракцій - небачений випадок в історії українського парламентаризму. Незабаром Арсеній Яценюк припинив обговорення і поставив на голосування постанову про обрання Юлії Тимошенко прем'єр-міністром. Електронне табло системи "Рада" висвітило число 225 (для ухвалення рішення необхідно 226 голосів народних депутатів).
Реакцію залу можна описати одним словом: шок. Навіть в опозиції реагували на результат голосування неочікувано в'яло - здавалося, у Партії регіонів не відразу усвідомили, що відбулося. Юлія Тимошенко ошелешено дивилася в президію, Віктор Ющенко, немов не вірячи очам своїм, переводив погляд з великого табло на персональний монітор, встановлений у президентській ложі, Арсеній Яценюк сердито підняв брови і теж зі здивуванням дивився на монітор комп'ютера. Але вже через кілька секунд до столу президіуму і до трибуни кинулися "регіонали".
Одночасно з ними до трибуни швидким кроком направився Олександр Омельченко (НУНС), який, опинившись біля президії, почав щось пояснювати спікеру (як з'ясувалося пізніше, його картка не спрацювала - "Рада" показала цифру 2 напроти рядка "не брали участь у голосуванні"). Як тільки депутати від Партії регіонів стали наближатися до президії, до зали засідань увійшли співробітники президентської охорони.
Втім, силові дії з боку співробітників держохорони не знадобились - депутати ПР завбачливо обходили президентську ложу. У цей момент їх набагато більше хвилювало те, що Арсеній Яценюк вирішив поставити на голосування пропозицію повернутися до процедури обрання прем'єр-міністра. Депутати Владислав Лук'янов та Ельбрус Тедеєв спробували відібрати в спікера мікрофон, щоб перешкодити йому оголосити про початок голосування, а коли голосування все-таки почалося, Лук'янов вирвав із системи "Рада" картку Яценюка. За Олександром Омельченко в цей час стежили відразу кілька колег з фракції, які пізніше емоційно розповідали кореспондентові, що "Омельченко тиснув на кнопку так сильно, що аж почервонів". Картка Омельченка спрацювала, та проте на табло знову з'явилося число 225.
Примітно, що в обох випадках дефіцит в один голос "забезпечила" фракція БЮТ. Спочатку комп'ютер показав, що не проголосував Іван Денькович, потім - Ярослав Федорчук. При цьому обидва депутата запевняли своїх колег і журналістів, що вони натискали кнопку "за", але система чомусь не зарахувала їх голоси. Теоретично, Верховна рада могла знову повернутися до голосування, але практично здійснити це було вкрай складно - "регіонали" почали витісняти спікера із президії. Арсеній Яценюк підійшов до Віктора Ющенка, порадився з ним, після чого президент і голова Верховної ради покинули сесійний зал.
Якийсь час у кулуари не виходив ніхто з депутатів. Опозиція була зайнята блокуванням трибуни, коаліція проводила екстрену нараду. Потім до журналістів по одному почали виходити представники БЮТ - вони в один голос заявляли про фальсифікації голосування, про "свавілля в Раді" і відразу поверталися до зали. За пропозицією спікера відбулася погоджувальна рада за участю глав депутатських фракцій, що однак не допомогла вийти із кризи - Партія регіонів як і раніше блокувала трибуну і не дозволила Яценюку навіть увійти до зали.
Незабаром коаліція виробила спільну позицію, яку журналістам на спільному брифінгу повідомили Юлія Тимошенко, В'ячеслав Кириленко і Юрій Луценко. За їх словами, причиною зриву голосування стало стороннє втручання в роботу системи "Рада", через яку комп'ютер не фіксував голоси депутатів, вибраних випадково. "На місці тих, хто не проголосували, міг виявитися навіть я!" - переконував журналістів Луценко. За його словами, коаліція вже направила депутатське звернення з вимогою порушити за цим фактом кримінальну справу і провести розслідування. Крім того, лідери коаліції повідомили, що Арсеній Яценюк має намір звернутися в Генпрокуратуру із проханням притягти до відповідальності депутата Лук'янова, який відібрав в нього картку для голосування.
Ще одне звинувачення було адресовано всій фракції ПР, що під час перерви нібито "знищила робоче місце спікера". "Вони поламали виносний мікрофон, вмонтований мікрофон, перерізали кабелі на робочому місці спікера. Арсеній Петрович, звичайно, може прийти з мегафоном, але це не наш метод", - розповідав журналістам Юрій Луценко. Олександр Турчинов повідомив пресі, що Партія регіонів поспішила заявити про необхідність відновити переговори із президентом про створення широкої коаліції.
Примітно, що жоден із представників ПР не підтвердив цієї інформації.
Проте, ввечері переговори лідерів фракцій із президентом все-таки відбулися. Для цього приблизно о 17.00 Віктор Ющенко повернувся в будівлю Верховної ради. О 17.30 Арсеній Яценюк на кілька хвилин увійшов у сесійний зал, щоб оголосити про скасування вечірнього засідання парламенту. Представники ПР, які блокували президію, пропустили його до робочого місця, після чого з'ясувалося, що заяви лідерів коаліції про те, що робоче місце спікера "знищене", не відповідають дійсності - по меншій мірі, мікрофон голови Верховної ради виявився справним.
На момент здачі матеріалу зустріч президента і представників парламентських фракцій тривала. Відомо лише, що фракція БЮТ зібрала 150 підписів, необхідних для того, щоб змінити процедуру голосування і затвердити кандидатуру прем'єра в обхід системи "Рада" - за допомогою бюлетенів. Сьогодні вранці парламент повинен продовжити розгляд питання про затвердження Юлії Тимошенко на посаду глави уряду - ця вимога продиктована регламентом. Однак у коаліції не виключають, що ці плани може зірвати блокування трибуни представниками Партії регіонів. "Що ми можемо вдіяти, якщо люди вперто хочуть довести нам, що вони козли?" - коментуючи це питання, заявив Роман Зварич (фракція НУНС).
Юлія Тимошенко повторює шлях Юрія Єханурова
У свій час Юрій Єхануров приступив до виконання обов'язків прем'єр-міністра відразу після того, як президент Віктор Ющенко 8 вересня 2005 року відправив у відставку уряд на чолі з Юлією Тимошенко. Однак з першої спроби пройти процедуру призначення на посаду прем'єра у Верховній раді Єханурову не вдалося. 20 вересня 2005 року за нього проголосував 221 народний депутат при необхідному мінімумі в 226 голосів. Несподіваною виявилася позиція фракції партії "Реформи та порядок" (раніше представники цієї партії входили до складу фракції "Наша Україна", а зараз - у БЮТ): з 15 її членів Юрія Єханурова підтримали тільки шість депутатів. Фракції БЮТ, "Регіони України" і Компартії в голосуванні не брали участь.
Повторне голосування за кандидатуру Юрія Єханурова на посаду прем'єр-міністра відбулося через два дні. Його долю вирішили переговори між Віктором Ющенко і Віктором Януковичем. Вранці 22 вересня 2005 року президент і лідер Партії регіонів підписали меморандум про взаєморозуміння між владою та опозицією, у якому серед іншого президент гарантував "недопущення політичних репресій проти опозиції" та обіцяв ввести недоторканність для депутатів місцевих рад. Через годину після підписання меморандуму Верховна рада затвердила призначення Юрія Єханурова прем'єр-міністром. За його кандидатуру проголосували 289 народних депутатів, у тому числі фракція "Регіони України" у повному складі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас