У київському метро з'явилися штатні "трамбувальники" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У київському метро з'явилися штатні "трамбувальники"

594
На трьох станціях київського метрополітену з'явилися... "трамбувальники". "Лівобережна", "Чернігівська" і "Дарниця" вранці дуже людні, вагони їдуть переповненими. Самотужки пасажири часто не можуть влізти в поїзд. Тому на платформі тепер працює група добровольців, які буквально впихають киян у поїзди.
Помітили
Чоловіки в яскраво помаранчевих жилетах здивували громадян. Люди спочатку навіть не зрозуміли, що відбувається - працівники метро штовхаються, але у вагон не входять... На платформі станції "Лівобережної" нам розповіли, що ці "штовхальники" - дружинники. "Людям же потрібно їхати, так вони приходять вранці з 8.00 до 9.00, допомагають. Причому, скоріше, машиністові. Адже пасажирів так багато, що двері не закриваються. Машиніст же чекати не може, у нього графік!" - розповіла "Сьогодні" прибиральниця Яна.
Чергова по платформі говорить, мовляв, дружинники були і раніше, тільки їх ніхто не помічав. Чоловіки були одягнені, як звичайні пасажири. А недавно їм видали спецодяг. Тепер і машиніст і черговий по станції легко бачать - "утрамбували" всіх людей, або чиясь нога ще стирчить на вулиці. На "Лівобережній" таких дружинників 7, на Дарниці - 5. Вони стоять здебільшого по центру платформи, там завжди маса народу. Після 9.00 "трамбувальники" повертаються на свої основні місця роботи. Чергова говорить, більшість із них працюють слюсарями або в депо.
Відбивають
Пасажири по-різному ставляться до специфічної допомоги дружинників. Одні вдячні, що їх запихають у вагони. Інші, навпаки, обурені, мовляв, і так тісно, усі штовхаються, а тут ще позаду хтось "натиск" влаштовує. Деякі зізналися, навіть "здачі" давали і відпихувались. "Мені настрій зіпсували ще біля турнікетів. Там же теж тиснява. А коли приїхав поїзд, намагаюся влізти, а мені позаду якийсь громило прямо у спину рукою давить. Не полінувалася, вийшла! Накричала на нього і пішла на маршрутку", - розповіла киянка Катерина. Деякі ж хочуть бачити дружинників ще й у вечірні години пік, щоб швидше виїхати додому.
Нагадаємо, міський метрополітен провів експеримент, намагаючись усунути тисняви. Начальниця прес-служби київського метро Надія Шумак розповіла "Сьогодні", що вирішено залишити новий графік. З понеділка пускати п'ять порожніх поїздів з "Лісової" о 8:10, 8:16, 8:22, 8:28 і 8:34, які будуть забирати перших пасажирів на "Чернігівській".
Перейняли іноземний досвід
Аналогічні службовці - "штовхачі" - є, наприклад, у японському метро. Люди, що працюють "трамбувальниками", перебувають в штаті і задоволені своєю посадою. "Мені подобається моя робота, - заявив якось західним журналістам токійський "трамбувальник". - Завдяки їй я завжди в гарній фізичній формі. Робота пов'язана з людьми, тому завжди багато спілкування із цікавими особистостями. Особливо в годину пік".
Виходять на роботу в години тисняв та у період страйків транспортників і "трамбувальники" у Парижі.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас