Експерти: Росія може розвиватися швидше — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Росія може розвиватися швидше

101
Найбільші експерти фінансового сектора, що брали участь в Global Investment and Finance Forum, прийшли до висновку, що російська економіка має серйозний потенціал зростання і може розвиватися ще швидше. Учасники форуму з'ясували, що заважає економіці Росії перейти на новий рівень, і запропонували конкретні шляхи вирішення цих проблем, серед яких недостатня розвиненість інфраструктури і слабка підтримка малого та середнього бізнесу.
Учасники форуму Global Investment and Finance Forum, що проходить у Москві, обговорили, за рахунок чого російська економіка може розвиватися ще швидше, які макроекономічні ризики можуть її підстерігати, і запропонували свої конкретні рецепти збільшення її ефективності.
Глава Мінфіну Олексій Кудрін вважає, що Росія продовжить нарощувати темпи економічного зростання тільки при збереженні курсу на інтеграцію у світову економіку.
За його словами, чистий приплив приватного капіталу в листопаді 2007 року складе близько 3 млрд доларів, а за підсумками року - 75-80 млрд доларів.
Незважаючи на те, що темпи приросту валових інвестицій цього року вже досягли рекордних 20%, Кудрін вважає за необхідне подальшу лібералізацію фінансової політики країни і максимально широке залучення іноземного капіталу.
"Наступний крок, що ми повинні зробити на шляху до інтеграції у світову економіку, - це, безумовно, вступ до СОТ", - заявив міністр фінансів.
Кудрін відзначив, що позитивний ефект від членства у Світовій організації торгівлі повинен виявитися куди більшим, ніж можливі витрати, пов'язані з ослабленням позицій вітчизняних виробників.
Крім того, за його словами, захист власного ринку виявиться цілком достатнім.
"Якщо ми опинимося у СОТ, то ефективна ставка захисту ринку в Росії буде близько 10%, у той час як у США і ЄС цей показник перебуває на рівні 3-4%, - розповів віце-прем'єр. - Зараз, зміцнюючи рубль, ми і так досить сильно відкриваємо свій ринок".
Учасники форуму прийшли до єдиної думки, що в Росії необхідно не тільки збільшувати темпи збільшення інвестицій, але і навчитися їх ефективно використовувати.
Глава Внешэкономбанка Володимир Дмитрієв виділив основні, на його думку, обмеження, що не дозволяють найбільш повно використати інвестиційний потенціал російської економіки, - відсутність надійної інфраструктури інвестиційної діяльності і недостатню розвиненість приватно-державного партнерства.
У зв'язку з цим Володимир Дмитрієв назвав ключовими факторами побудови ефективної економіки формування інститутів розвитку, створення особливих економічних зон, прийняття грамотного законодавства в сфері взаємодії держави і бізнесу.
Генеральний директор "Центрінвест Груп" Олексій Гурін виступив із пропозицією створити Фонд підтримки боргового ринку малого і середнього бізнесу.
Нова організація, за припущенням Гуріна, повинна поєднувати у своєму керівництві представників держави і членів бізнес-співтовариства і займатися сек’юритизацією і викупом боргів малого і середнього бізнесу.
"В умовах глобальної переоцінки вартості активів необхідно допомогти невеликим гравцям на кредитному ринку. Великі і самі собі допоможуть", - додав Олексій Гурін.
Голова ради директорів МДМ-банку Олег Вьюгін висловив ідею, що всі позитивні зміни в економіці країни неможливі без грамотної грошово-кредитної політики, що, на його думку, поки недостатньо стабільна і не може повною мірою впоратися з інфляцією.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас