Для виходу із кризи на ринку житла в США потрібні роки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Для виходу із кризи на ринку житла в США потрібні роки

191
Протягом довгого часу будинок був головним активом більшості американських сімей. Тепер його вартість перетворилася у великий знак питання, що навис над світовою економікою і фінансовою системою, пише газета The Wall Street Journal.
З початку поточного десятиліття інвестори Уолл-стріт побудували ринок цінних паперів обсягом понад $2 млрд, що продавалися по всьому світі, забезпечених іпотечними кредитами американських позичальників.
Основна логіка така: Вартість американських будинків ніколи не буде знижуватися у всій країні, і позичальники в більшості випадків забезпечать стабільні виплати. Однак більш свіжий та актуальний погляд на те, що відбувається, є таким: забезпечення іпотечними кредитами цінних паперів значно послабить світову економіку у випадку, якщо щось піде не так.
З падінням вартості будинків і дефолтами по іпотечних кредитах на рівні, що викликає серйозне занепокоєння, проблеми фінансових інститутів вийшли далеко за межі іпотечного ринку. Оцінка результатів кризи демонструє, що вона є одним з найбільших фінансових лих за останні п'ятдесят років.
Дотепер потенційні збитки по такого роду активах були порівнянні з ощадно-позиковою кризою 1980-х років або катастрофою технологічної галузі в 2000-2002 роках.
Однак вихід із кризи на ринку житла може зайняти роки, з урахуванням ступеня його складності. Поки плутанина на ринку не вляжеться, інвестори будуть зберігати занепокоєння, а банки - утримуватися від будь-яких видів кредитування, при цьому криза на ринку кредитування вже чинить тиск на зростання світової економіки і може привести до рецесії в США.
Модель фінансової системи, націлена на усунення ризиків з банківського сектора і ринку цінних паперів, "працювала досить непогано дотепер", сказав колишній глава Федеральної резервної системи (ФРС) США Пол Волкер. "Ми маємо намір зрозуміти, як добре ця схема виявить себе у великій кризі", - відзначив він.
Щоб послабити напруженість, ФРС двічі знизила базову процентну ставку на останніх засіданнях і, як очікується, зробить чергове скорочення на засіданні 11 грудня. Адміністрація президента Джорджа Буша також не залишилася осторонь.
Дж.Буш оголосив про конкретні кроки щодо підтримки приблизно 1,2 млн американських домовласників, які мають іпотечні кредити із плаваючою ставкою. Банки, відповідно до досягнутої із владою домовленості, будуть добровільно пропонувати позичальникам рефінансування кредитів або заморожування процентних ставок по них на термін 5 років.
"Ринок житла переживає період змін", - сказав Дж.Буш, відзначивши, що пропоновані заходи "досить сильні, щоб дати можливість пережити ці потрясіння".
На думку міністра фінансів США Генрі Полсона, план уряду дозволить мінімізувати наслідки спаду на ринку житла для домовласників і американської економіки в цілому.
Максимальні терміни кризи будуть залежати від того, як сильно впаде середня вартість американських будинків. Це зіграє основну роль у визначенні числа людей, що ризикують позбутися прав викупу по заставній, тому що невиплати по іпотечних кредитах із плаваючою процентною ставкою збільшуються, що відбувається і зі збитками по цінних паперах, забезпечених цими позиками.
Вартість будинків зменшилася за рік на 0,5-10% - залежно від способу оцінки даного показника. Якщо ціна впаде на 30%, це загрожує зниженням обсягу ринку житла на 6 трлн дол.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас