Обережність великих компаній, що притримують валюту, вилилась у подорожчання "зелені" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обережність великих компаній, що притримують валюту, вилилась у подорожчання "зелені"

Валюта
701
Експерти не виключають, що вітчизняні компанії будуть притримувати ВКВ навіть після формування уряду, і прогнозують підвищення середнього безготівкового курсу долара до кінця грудня до 5,06-5,07 грн./$. Зате вартість готівкової американської валюти напередодні новорічних свят може впасти - до 5 грн./$. Безготівковий долар почав дорожчати на початку минулого тижня. Протягом понеділка-вівторка він ще коштував 5,05-5,06 грн./$, однак уже до середи перевалив за так звану психологічну межу (по 5,06 грн./$ американську валюту продає Нацбанк). "Котирування перебували на рівні 5,068-5,073 грн./$, і в цей момент на ринок надійшли дві великі заявки на покупку долара.
Так що ми були змушені вийти на міжбанк із продажем валюти (після восьмимісячної перерви. - "ДС") з резервів", - відзначив у розмові з "ДС" директор департаменту з управління валютними резервами і здійснення операцій на відкритому ринку Нацбанку Микола Мельничук. За даними Нацбанку, на 1 грудня золотовалютні резерви НБУ становили $32,8 млрд. Раптово виниклому дефіциту ВКВ давали відразу кілька пояснень. Головне - притримування долара великими компаніями. "Зараз мова йде про помітне зниження обсягів пропозиції інвалюти, а не про істотне збільшення покупки", - підтвердив "ДС" цю версію Мельничук. Опитані "ДС" експерти впевнені, що бажання відкрити сезон продажів ВКВ у підприємств не з'явиться навіть після формування уряду, що, якщо вірити політикам, повинне відбутися найближчим часом.
Причому притримувати її будуть не тільки експортери, що одержали валютні кошти за свою продукцію, але і компанії, що здійснили запозичення під конкретні проекти. "Напевно підприємства будуть чекати оголошення детальної економічної програми нового Кабміну і курсових планів Нацбанку. До цього часу вони будуть позбуватися від долара тільки у випадку гострої необхідності. Наприклад, "Укравтодор" недавно залучив $465 млн в Morgan Stanley (перша така позика була здійснена ще наприкінці вересня) і на сьогодні продав лише $200 млн. Незважаючи на всі угоди, він поки не хоче виходити на міжбанк", - розповів "ДС" заступник голови одного зі столичних банків.
Одночасно безготівковий ринок недоодержав додаткові уливання з боргових майданчиків, до яких встиг звикнути цього року: протягом перших дев'яти місяців року зовнішні запозичення українських банків і підприємств виросли більш ніж у два рази. Різку зміну тенденції спровокувала світова фінансова криза, що вибухнула в серпні поточного року. "Окремі українські позичальники цього року або взагалі відмовилися від планів залучення зовнішніх ресурсів (іноземні кредити залучали переважно в доларі. - "ДС"), або були змушені задовольнятися меншими обсягами за вищою вартістю", - розповів "ДС" директор казначейства Райффайзен Банку Аваль Володимир Кравченко. "Не можна забувати ще й про те, що багато банків України, що планували випуск євробондів восени 2007 р., перенесли їхній випуск, очікуючи більш сприятливого інвестиційного клімату в країні", - доповнив його начальник управління дилінгу банку "Хрещатик" Валерій Доага.
За нинішніми прогнозами дефіцит безготівкового долара може зберегтися до кінця грудня. "Гадаю, нам ще не раз прийдеться виходити із продажами американської валюти", - визнав Микола Мельничук. Втім, більшість опитаних "ДС" фінансистів вважають, що протягом трьох найближчих тижнів вартість американської валюти буде перебувати в коридорі 5,05-5,06 грн./$ - вище вона підніметься лише в тому випадку, якщо при гострій нестачі ВКВ Нацбанк почне ігнорувати торги. "При виникненні проблем з валютними надходженнями протягом грудня максимальним може бути курс 5,075-5,08 грн./$", - спрогнозував у бесіді з "ДС" Валерій Доага.
Експерти все-таки сподіваються на те, що в третій декаді грудня в країну почнуть надходити іноземні інвестиції, домовленість про які була досягнута в середині року, і буде реалізований оптимістичний курсовий прогноз. "20 грудня ми маємо намір завершити угоду купівлі нашої фінансової установи Ощадбанком - у країну повинні надійти $400 млн, які будуть продані на міжбанку і зараховані в наш капітал. По своїх покупках можуть розрахуватися й інші фінансові групи, що підписали договори протягом року, але так і не перерахували коштів. Я говорю про великі контракти із продажу банку "Форум", що уклав угоду з німецьким Commerzbank AG (60%+1 акцію банку оцінили в $600 млн), а також ТАС-Комерцбанку і ТАС-Інвестбанку, акціонери яких повинні одержати серйозні уливання від шведського Swedbank ($735 млн). Зазвичай великі міжнародні групи намагаються закрити свої угоди протягом одного фінансового року", - підкреслив в інтерв'ю "ДС" голова правління Банку НРБ Владислав Кравець.
У перші місяці нового року експерти прогнозують істотне підвищення попиту на ВКВ. "Збільшується дефіцит торговельного балансу - за підсумками 2007 р. він може перевищити $5 млрд, а в наступному році - $7,5 млрд. Свою лепту в погіршення торговельного балансу внесе підвищення ціни на газ, що, за оцінкою НБУ, приведе в 2008 р. до додаткового попиту на валюту в розмірі $2,7 млрд", - розповів "ДС" Володимир Кравченко. Запити на долари будуть покриватися переважно за рахунок зовнішніх уливань, на які сьогодні сподіваються фінансисти. Причому вони можуть бути настільки істотними, що дадуть можливість ревальвації. "У першому кварталі очікується великий захід іноземних інвестицій. Та й у цілому протягом року потік іноземних уливань напевно виявиться рекордно високим. Тому перед Нацбанком, швидше за все, уже в лютому постане питання: стримувати назріваючу ревальвацію чи ні", - відзначив у розмові з "ДС" начальник управління інвестиційно-банківських послуг АКБ "Укрсоцбанк" Ерік Найман.
Експерти не сумніваються в тому, що подальшу долю гривні будуть визначати не в Нацбанку, а в уряді і Секретаріаті Президента. І остаточне рішення на цей рахунок з'явиться не раніше весни. Ідеальним часом для зміцнення нацвалюти фахівці вважають червень-липень: саме тоді міжбанківський ринок працює в основному на продаж долара, що зазвичай чи не весь осідає в золотовалютних резервах центробанку. Йому досить буде лише знизити курс купівлі американської валюти - і ревальвація гривні, про яку із серпня не перестають говорити економісти і фінансисти, відбудеться сама собою. Цей сценарій уже обкатали кілька років назад, коли офіційний курс гривні за один тиждень зміцнився з 5,3 до 5.05 грн./$.
Оптимальним сьогодні вважається рівень, про який ще восени говорив голова Нацбанку Володимир Стельмах, - 4,9 грн./$: головний банкір країни говорив про можливість і доцільність ревальвації гривні ще два місяці тому. "Якщо Нацбанк в 2008 р. і зважиться на ревальвацію, то вона в будь-якому разі повинна бути плавною і безболісною як для експортерів, так і імпортерів", - висловив надію заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Ігор Львов.
Майже завжди ситуація на міжбанку буде дублюватися на готівковому валютному ринку. При середньому безготівковому курсі в 5,0-5,05 грн./$ готівковий в 2008 р. буде перебувати на рівні 5,02-5,07 грн. (істотні відхилення можливі лише за умови серйозних вилазок валютних спекулянтів або значних потрясінь у країні). Виняток може скласти лише грудень 2007 р. - при дефіциті долара на міжбанку і його подорожчанні до 5,06-5,07 грн./$ експерти прогнозують здешевлення американської валюти в обмінниках.
Істотне розходження в тенденціях на готівковому і безготівковому ринках фахівці очікують лише наприкінці цього місяця, причому фінансові експерти допускають, що воно буде досить істотним. "Готівковий курс наблизиться до позначки 5 грн./$ (зараз - 5,07-5,09 грн./$. - "ДС")", - вважає директор казначейства банку "Дельта" Віталій Масюра. Приводом стане наближення новорічних і різдвяних урочистостей - напередодні свят українці за вже сформованою традицією стануть масово продавати приховану ВКВ для покупки подарунків. І в міру збільшення обсягів продаваної валюти в обмінниках вона буде дешевшати. Передбачається, що досягнутий напередодні нового року готівковий курс протримається на ринку першу половину січня.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас