Урядова зав’язь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Урядова зав’язь

Казна та Політика
741
Учора Юлія Тимошенко визначилася з більшістю кандидатів у члени нового уряду.
Незважаючи на те, що переговори тривали до пізнього вечора, остаточний список імен буде визначений тільки сьогодні вранці. Втім, уже можна говорити, що новий склад Кабінету міністрів буде істотно відрізнятися від того, котрий Юлія Тимошенко очолювала в 2005 році.
Весь учорашній день лідер БЮТ Юлія Тимошенко присвятила підготовці до сьогоднішнього голосування Верховної ради за її призначення на посаду прем'єр-міністра. Саме питання, підтримає чи ні коаліція її кандидатуру, на порядку денному не стояло. Набагато важливіше було визначити вчора персональний склад. Варто відмітити, що остаточно список учора так і не був погоджений і, як заявляли Ъ представники фракцій "Наша Україна - Народна самооборона" і БЮТ, список буде коректуватися аж до сьогоднішнього засідання Верховної ради. Крайній термін, коли він повинен з'явитися - 8.30.
У першій половині дня, маючи на руках тільки попередній список кандидатів у члени уряду, лідер БЮТ прибула в секретаріат президента (СП) на переговори з Віктором Ющенком. Передбачалося, що про результати зустрічі Тимошенко відразу ж розповість своїм політичним соратникам, які о 14.00 зібралися на засідання фракції в центральному офісі БЮТ. Однак, прочекавши лідера БЮТ близько півтори годин, депутати вирішили перенести засідання на більш пізній час - 21.00.
Зараз тут вам ніхто нічого не скаже. На всі питання вам зможуть відповісти тільки на вулиці Банковій (у секретаріаті президента), - сказав народний депутат Сергій Шевчук, покинувши офіс БЮТ.
Слід зазначити, що список кандидатів на міністерські посади від БЮТ став відомий соратникам Юлії Тимошенко тільки після її зустрічі з народними депутатами блоку "Наша Україна-Народна самооборона", що почалася близько 18.00 у будинку Верховної ради. Сама зустріч кандидата в прем'єр-міністри з депутатами НУНС носила скоріше формальний характер. Тимошенко запитували про те, чи буде вона відстоювати євроінтеграційний вектор зовнішньої політики, чи погодиться на перевибори в Києві. Юлія Тимошенко на все відповідала ствердно. Її виступ звівся до того, що головне - "щоб ми (НУНС і БЮТ) були разом". Цей заклик, як з'ясувалося, далеко не зайвий. За інформацією, у минулі вихідні відбулася зустріч глави секретаріату президента Віктора Балоги і лідера фракції блоку Литвина Володимира Литвина, на якій Литвин нібито висунув умову вступу своєї фракції в коаліцію - зняття спікера Арсенія Яценюка і підтримка його кандидатури на цю посаду. За інформацією, Балога на цю пропозицію відповів відмовою.
Після того як Тимошенко покинула Раду, заявивши, що новий склад уряду "погоджений на 90%", там же відбулася політрада блоку НУНС, на якому розглядалися кандидатури, які вдень обговорювалися спочатку в секретаріаті президента, а після того у фракції.
За інформацією, на посаду першого віце-прем'єра Юлія Тимошенко має намір запропонувати кандидатуру свого давнього соратника Олександра Турчинова. Одним з віце-прем'єрів повинен стати Йосип Вінський. У той же час за квотою НУНС на посаду віце-прем'єра з гуманітарних питань вирішено висунути кандидатуру першого заступника глави СП Івана Васюника. Крім того, під час переговорів у СП було вирішено віддати БЮТ із президентської квоти посаду віце-прем'єра з питань нацбезпеки та оборони в обмін на посаду міністра аграрної політики.
Кого передбачається призначити міністром АПК, учора довідатися не вдалося. Однак джерела в СП стверджують, що це буде креатура глави Державного управління справами при президенті Ігоря Тарасюка. Іншою його креатурою повинен стати керівник медичної служби Держуправсправами Василь Князевич. Йому запропоновано очолити Міністерство охорони здоров'я. Цікава деталь - Василь Князевич є близьким родичем народного депутата Руслана Князевича (НУНС). "Він Руслану Князевичу доводиться дядьком, але його призначення зовсім не пов'язане з тим, що Руслан входить у нашу політичну силу. Це надзвичайно порядна людина, прекрасний лікар і по-справжньому гарний чиновник", - заявило джерело в НУНС.
За що ви будете відповідати на посаді віце-прем'єра? - поцікавилися у Вінського.
"Нехай спочатку відбудеться призначення. Про розподіл обов'язків поговоримо потім", - сказав Йосип Вінський.
Крім того, найбільш імовірним кандидатом на посаду міністра регіонального розвитку і будівництва є Василь Куйбіда (зараз народний депутат НУНС), глави МНС - Володимир Шандра (глава Мінпромполітики в кабінетах Юлії Тимошенко і Юрія Єханурова), міністра культури і туризму - Святослав Вакарчук (народний депутат НУНС).
Також відомо, що посаду міністра праці і соціальної політики займе народний депутат фракції БЮТ Людмила Денисова. У бесіді з кореспондентом вона підтвердила цю інформацію. "Завтра в Раді ми всі будемо тримати кулаки", - не приховуючи радості, заявила вона.
Причиною, через яку саме її кандидатура буде сьогодні висунута на цю посаду, як пояснила сама Денисова, став її "величезний досвід роботи в даній сфері". "Я очолювала Кримське управління Пенсійного фонду України, працювала в Управлінні державного казначейства в АРК із 2001 року, була міністром фінансів Криму. Звичайно, я впораюся!" - заявила Денисенко. За її словами, міністерство зараз вимагає структурних змін, однак у першу чергу вона має намір реалізовувати передвиборну програму Блоку Юлії Тимошенко "Український прорив".
За наданою інформацією, міністром транспорту та зв'язку стане також представник БЮТ - Таріел Васадзе. Одержати коментар Васадзе вчора не вдалося - його мобільний телефон був відключений, а в приймальні повідомили, що "він веде переговори з іноземними гостями і звільниться лише пізно ввечері".
Коли номер здавався до друку, найбільша кількість претендентів залишалася на посаду міністра юстиції. Як кандидати на цю посаду, що відповідно до коаліційної угоди належить до квоти НУНС, розглядалося троє народних депутатів: глава юридичного департаменту НУНС Микола Оніщук, колишній міністр юстиції в урядах Юлії Тимошенко і Віктора Януковича Роман Зварич та екс-глава парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас