Наступного року ціна на газ для населення може вирости вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наступного року ціна на газ для населення може вирости вдвічі

Енергетика
273
У наступному році необхідно зрівняти ціну газу, що видобувається в країні, із ціною імпортного газу, мінус його доставка. Газ для населення при цьому може подорожчати майже у два рази.
"Ми повинні зробити єдину ціну", - сказав перший заступник голови правління компанії "Укрнафта" Володимир Пустоваров. Йому вторить глава компанії "Чорноморнафтогаз" Анатолій Присяжнюк і директор "Шебелинкагазвидобування" Юрій Фесенко.
Менеджер однієї з газовидобувних компаній визнав, що зараз у Кабінеті Міністрів лобіюється рішення про те, щоб вартість газу для населення підняти до розміру ціни імпортного газу, мінус його транзит в Україну. "Тоді газ для населення буде коштувати 140 доларів", - сказало джерело виданню "Дело".
У Міністерстві палива та енергетики також вважають, що рано чи пізно ціна реалізації видобутого в Україні та імпортного газу повинна бути єдиною. Глава прес-служби Мінпаливенерго Костянтин Бородін повідомив, що міністерство щороку передає на затвердження уряду пропозиції щодо збільшення ціни газу для населення. Але через щорічні вибори урядові чиновники не квапляться з підняттям цін на газ. У той же час збільшують ресурсні податки. У результаті немає інвестицій у видобуток газу в Україні, що може привести до її скорочення.
Сергій Терьохін відзначає, що зі збільшенням ціни на український газ варто збільшувати податки видобувним компаніям. "Кошти від цих податків варто направляти на компенсації населенню - через просту систему дотацій", - вважає Терьохін.
Експерти побоюються, що різке підвищення цін на газ для населення і ТКЕ спровокує масові неплатежі.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас