Російські банки користуються моментом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російські банки користуються моментом

Валюта
368
До кінця року українські банки навряд чи будуть залучати валюту за кордоном.
У виграшній ситуації виявилися російські банки, які не зазнають проблем з ресурсами.
"Зараз майже неможливо залучити гроші на зовнішніх ринках. Майже всі українські банкіри, яких я знаю, будуть видавати кредити за рахунок повернення старих", - розповів заступник голови одного з найбільших банків. За його словами, під кінець року підприємства зазвичай беруть багато кредитів - під майбутні контракти і для закриття великих операцій цього року. Підприємства, що мають валютні надходження, зазвичай беруть ресурси в більш дешевих доларах.
Однак цього року багато банків не змогли позичити за кордоном досатньо валюти. "Грудень - проблемний місяць із погляду зовнішніх запозичень. Закордонні інвестиційні банкіри вже підбивають підсумки року і збираються на відпочинок. Про нові вклади вони не думають. До того ж зараз ситуація на світових ринках не припускає ажіотажного попиту на українські активи", - вважає директор казначейства банку "Надра" Сергій Пономаренко.
Ситуація, що склалася, ідеальна для переділу ринку. Згаданий заступник голови одного з найбільших банків зізнався, що зараз два російських банки - "ВТБ Банк" і "Альфа Банк" - активно ходять по ринку і переманюють клієнтів. В обох російських банків є головний козир - дешеві валютні ресурси. Грішми їх постачають материнські банки з Росії, які дають стільки, скільки потрібно.
За перші десять місяців цього року "Альфа Банк" здійнявся з 14-ї на 9-у позицію в рейтингу Асоціації українських банків. За цей час його активи зросли вдвічі: з 6,3 до 13,9 млрд. грн. Зокрема, банк зробив прорив у роздробі - його представників можна бачити у великих магазинах та автосалонах.
"ВТБ Банк" - результат злиття "Мрії" і "Внешторгбанка (Україна)" - поки зосередився на корпоративному сегменті. На початку року "Мрія" була 26-ю у списку (з активами 2,8 млрд. грн.). "Внешторгбанк (Україна)" був ще дрібнішим - 38-е місце та активи 1,5 млрд. грн. За підсумками десяти місяців цього року об'єднаний банк вийшов на 16-е місце, випередивши таких старожилів ринку, як Брокбізнесбанк і Правекс-Банк. Його активи - 8,9 млрд. грн. У планах - входження в трійку лідерів.
Наявність валютних ресурсів - не єдиний фактор успіху росіян. Наприклад, розповідають, що росіяни іноді демпінгують, пропонуючи більш низьку ставку з кредитів. Але частіше говорять про відкати фінансовим директорам і топ-менеджерам компаній, що одержують кредити.
Самі росіяни подібні чутки спростовують. Перший заступник голови "ВТБ Банку" Віталій Фішер розповів, що 2008 р. стане роком роздробу, а цього року ВТБ активно працював у корпоративному сегменті. "В обслуговуванні юросіб існує незаповнений сегмент: середній корпоративний бізнес, підприємства з виторгом $20-500 млн. Банки майже не працюють із цим сегментом, хоча він має величезний потенціал зростання. Великі західні банки орієнтовані на роздріб, більшість українських банків не можуть запропонувати фондування на суму близько $50 млн. У цьому сегменті ми найбільш активні", - пояснив він. Фішер розповів, його банку не дозволять демпінгувати. ВТБ цього року провів одне з найбільших у світі IPO, і тепер раз на квартал він надає звіти іноземним інвесторам. Для них дуже важлива норма прибутковості на актив. "Ми не опускаємося нижче від встановленої маржі", - відзначив Фішер.
Що стосується ресурсів, то росіяни дійсно дають на розвиток дочірніх, скільки ті попросять. "З вересня по грудень материнський банк задовольняв всі наші заявки. Він планує робити це і в наступному році. Активи групи сьогодні наближаються до $80 млрд., а в нас - усього $2 млрд. Тому групі нескладно нас фондувати", - упевнений Фішер.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас