Корею захлиснуло море нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Корею захлиснуло море нафти

Енергетика
194
Нафтова пляма 1,6 км завширшки і 16 км завдовжки покрила район Жовтого моря, де відпочивають перелітні птахи
Південна Корея веде боротьбу із найбільшою нафтовою плямою в історії (1,6 км завширшки і 16 км у довжину), що вже покрила 20 км прекрасних піщаних пляжів на західному узбережжі Жовтого моря і вбила сотні перелітних птахів. В очищенні узбережжя, що може затягтися на три роки, зайнято понад 7 тисяч добровольців, у тому числі кандидати в президенти (вибори нового лідера в Південній Кореї відбудуться 19 грудня).
У п'ятницю великотонажний танкер "Хебей спіріт", що належить корпорації Samsung, зіштовхнувся із плавучим краном у десятьох кілометрах від південнокорейського берега. Танкер, що може перевозити до 146 тисяч тонн нафти, одержав пробоїни в трьох місцях. З баржі у воду вилилося понад 15 тисяч тонн сирої нафти. Вчора витік нафтопродуктів припинився - вдалося поставити латки на діри в корпусі судна.
Першу нафту почало прибивати до берега в суботу. Дуже швидко чорна масляна пляма покрила берег, популярний у місцевих відпочивальників, а також частину національного морського парку, де зупиняються перелітні птахи. Також виявилися зачепленими райони, де місцеві жителі ловлять рибу. "Навіть і не знаю, що вам сказати. Наше життя залежить від моря. Тепер от воно стало брудним. Що буде далі?" - сказав Euronews місцевий житель.
До збору нафти залучені морська поліція, сили ВМФ Південної Кореї, 67 суден і шість вертольотів. Активну допомогу надають місцеві рибалки і сім тисяч добровольців. Вздовж межі плями встановлюють спеціальні бони, які повинні стримувати поширення нафти, а в місці розливу розприскують реагенти, однак зупинити розповзання плями заважають високі хвилі і сильний вітер. "Ми безпомічні, - заявив CNN активіст корейського екологічного руху Лі Піонг-Гук. - "Це - море нафти". Уряд Південної Кореї оголосив зоною лиха частину південно-західного узбережжя країни, що постраждала від витоку нафти з танкера.
Нинішнє забруднення моря - у два рази сильніше, ніж під час останнього великого витоку в цьому районі, що відбувся в 1995 році з танкера "Морський принц". Тоді вилилося 5,035 тисячі тонн нафти, а збитки склали майже $100 млн. Цього разу фахівці називають цифру збитку в півмільярда доларів.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас