Євросоюз ускладнив вступ України до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз ускладнив вступ України до СОТ

Казна та Політика
1187
Через безпрецедентні вимоги Євросоюзу вступ України до СОТ може зайняти більше часу, ніж очікувалося
Сьогодні Кабінет міністрів повинен вирішити, як реагувати на вимогу Євросоюзу скасувати експортні мита, яка висунута як остання умова вступу України до СОТ. Така вимога є безпрецедентною, відзначають експерти. Однак без згоди ЄС вступ до організації неможливий, тому в секретаріаті президента пропонують уряду звернутися до СОТ зі скаргою на дії ЄС.
Перший заступник глави секретаріату президента (СП) Олександр Шлапак у п'ятницю заявив, що Україна звернеться до робочої групи щодо вступу країни до СОТ із проханням оцінити обґрунтованість вимоги Євросоюзу. За словами чиновника, у звіті робочої групи, крім питання скасування експортних мит, більше не залишилося жодної претензії до України.
"Європейці є принциповими супротивниками застосування експортних мит у торгівлі. В 2003 році вони вперше спробували запропонувати на світовому форумі доповнення до договорів про СОТ, яке б або забороняло, або обмежувало застосування експортних мит. Але тоді вони не одержали підтримки більшості країн, - сказав Шлапак. - Зараз Україні, фактично першій з держав, європейці запропонували прийняти на себе такі двосторонні зобов'язання, які б включали відмову від будь-яких експортних мит". Чиновник підкреслив, що згода України з вимогою ЄС стала б прецедентом у світовій практиці, тому що вона "є не зовсім доречною і правовою".
Як раніше повідомлялося, Євросоюз висунув на адресу Києва вимогу скасувати експортні мита саме напередодні проведення підсумкового засідання робочої групи, що до 2 грудня повинна була схвалити звіт про готовність України до вступу до СОТ. Як компроміс Київ запропонував скасувати мита після створення зони вільної торгівлі з ЄС. "Наша реакція полягає в наступному: ми стримаємо всі взяті на себе зобов'язання, прийнявши закони щодо зниження експортних мит за чотирма групами товарів - металобрухт, шкіра, жива худоба і насіння соняшника, - відзначив Олександр Шлапак. - Але приймати на себе зараз безпрецедентні зобов'язання?
І ще: давайте вирішувати це питання у двосторонньому порядку. Ми підпишемо договір про зону вільної торгівлі і зобов'язання не застосовувати стосовно них ніяких експортних мит навіть у тому випадку, якщо вони будуть застосовуватися Україною до інших держав". Але, говорять у СП, ЄС "завзято наполягає" на врегулюванні Україною питання скасування експортних мит до вступу країни до СОТ. "Це означає або перенесення переговорів на більш високий рівень, або офіційне звертання до робочої групи із проханням про розгляд нею цього конфлікту, щоб змогли висловитися всі учасники переговірного процесу", - сказав Шлапак.
Радник в. о. першого віце-прем'єра Миколи Азарова Віталій Лук'яненко розповів, що можливість звернення до робочих органів СОТ розглядалася як альтернативний варіант. "28 листопада уряд затвердив компромісні пропозиції на адресу Євросоюзу, а у випадку їх неприйняття було вирішено звертатися із протестом до СОТ", - сказав він. Для вступу України до СОТ цього року робоча група повинна схвалити підсумковий звіт до 19 грудня.
В. о. міністра економіки Анатолій Кінах повідомив, що в п'ятницю переговори в Женеві щодо питання вступу України до СОТ ще тривали. "Українська делегація на чолі з Валерієм П’ятницьким (заступник міністра економіки) прибуває в Київ пізно ввечері, і в понеділок ми заслухаємо її звіт. На його основі буде ухвалено рішення про наступні дії", - додав він. Кінах уточнив, що ЄС наполягає на знятті мит не тільки для експорту в Європу, але і в інші країни. Подібні вимоги стосовно Києва висувала Киргизія, що має зону вільної торгівлі з Україною, але вимагала зниження мит.
Аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук упевнений, що звернення до СОТ не принесе результату. "Навіть обговорюючи позицію Киргизії, що висувала неекономічні вимоги, СОТ не змогла змусити її прискорити процес переговорів", - сказав експерт. Але вирішити цю проблему може підключення до переговорів президента Віктора Ющенка. "Крім економічної є і політична складова - Євросоюз неодноразово декларував підтримку прагнення України вступити до СОТ, - відзначив експерт центру "CASE-Україна" Світлана Таран. - Президент може прямо звернутися до керівних структур ЄС і вимагати, щоб вони дотримувалися своїх заяв".
За словами Ваврищука, згода України з вимогою ЄС не гарантує вступу країни до СОТ в 2007 році. "ЄС може наполягати на законодавчому затвердженні цього рішення, що вимагає не менше місяця", - відзначає він. У зв'язку із цим розгляд заявки України може бути перенесено на наступне засідання генради СОТ на початку 2008 року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас