Збитки від несумлінних позичальників покриваються за рахунок нових клієнтів банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збитки від несумлінних позичальників покриваються за рахунок нових клієнтів банків

Кредит&Депозит
253
Кредитний портфель будь-якого банку містить прострочені або сумнівні кредити - тобто позики, по яких клієнти не дотримуються графіка погашення, повідомляє прес-служба "Укргазбанку" з посиланням на начальника управління кредитних продуктів роздрібного банкінгу ВАТ АБ "Укргазбанк" Дмитра Замотаєва.
Наприклад, у банках, які активно займаються роздрібним споживчим кредитуванням, частина таких кредитів може досягати 30%. У тих, хто робить акцент на іпотечне, автокредитування та інші види кредитів, ця частка може становити 5-10%.
Більшість пересічних вкладників, які бажають покласти гроші на депозит, не приділяють належну увагу саме якості кредитного портфеля обраної установи. А даремно. "За своєю суттю кредит виданий позичальникові це чийсь депозит, що банк віддає в тимчасове користування" - пояснює експерт "Укргазбанку". "Таким чином, не вчасно повернута позика ставить під питання можливість повернення депозиту вкладникові".
Збитки, яких зазнає банк через несумлінних позичальників, у більшості випадків покриваються за рахунок нових позичальників, яким кредит обходиться дорожче, а переплата "ховається" у додаткових комісіях, штрафах і т.д. Тобто, якщо клієнт звернувся в банк у якого в кредитному портфелі велика частка неповернених позик, з'являється велика ймовірність, що він буде платити не тільки за себе, але і за "того хлопця".
"Насамперед, я б рекомендував як потенційним позичальникам, так і вкладникам уважно вивчити результати роботи фінансової установи" - радить Замотаєв.
За матеріалами:
Izvestia.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас