А-95 прирівнявся до долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

А-95 прирівнявся до долара

Енергетика
157
Транспорт "Легковий" бензин А-95 перетнув психологічну межу 5 грн. за 1 л. Це дає багатий ґрунт для передноворічних фантазій - як владі, так і трейдерам. Два роки тому у середовищі "паливних" політиків було модно лякати один одного кошмарним майбутнім, коли ціна літра українського А-95 перевалить за долар.
І от воно, настало - за останній тиждень у більшості областей країни вартість А-95 перевищила 5 грн. за 1л (у Криму і на Донеччині це відбулося набагато раніше). Але ж нафта на світових біржах давно подешевшала! Замість жовтневих майже $100 за барель зараз спостерігаємо лише близько $90.
Але в наших краях ціни вперто повзуть вгору - приблизно на 1% на тиждень. Про причини зростання "Гроші" писали вже не раз: рекордне російське мито на сиру нафту, дорожнеча цієї нафти, криза влади на Кременчуцькому НПЗ і, зрозуміло, давня і незмінна ризикованість-непередбачуваність паливного ринку в Україні.
Головною причиною збільшення цін на паливо експерти називають нестачу сировини на українських нафтопереробних заводах. Президент Ліги нафтопромисловців України Олександр Шпак відзначає, що із шести українських НПЗ сьогодні не працюють три: Надвірнянський, Херсонський, Одеський. Великий і добре завантажений Лисичанський завод трохи може збільшити виробництво. Але в нього відразу виникнуть проблеми з антимонопольним законодавством.
Заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев радить усім бути терплячими: "Ситуативний дефіцит буде компенсований імпортом - в основному із РФ, де паливо дешевше. Ціни на АЗС у грудні можуть зберегтися на рівні листопадових при різниці у вартості імпортних і вітчизняних нафтопродуктів 8-12%". Шпак вважає, що високі ціни і збільшення імпорту аж ніяк не поліпшать якість палива: "Паливний імпорт, що виріс, - дуже потужний фактор нестабільності. Неякісних нафтопродуктів стане набагато більше".
"Намертво заморозити вартість бензину і "дизеля", як це зробило російське Мінпроменерго, нашому уряду не під силу. У нашого Кабміну відсутні важелі впливу на основних операторів ринку, - вважає Геннадій Рябцев. - Подорожчання, звичайно ж, можна зупинити, обмеживши прибутковість бізнесу. Але тоді трейдери приймуться заповнювати недоотриманий прибуток за рахунок інших сегментів або інших нафтопродуктів".
Одне добре: на Новий рік споживання бензину і ДТ трохи падає. Через це цінова крива може перетворитися в горизонталь. Якщо світова нафта знову не захоче "стрибнути".
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас