Експерти підрахували, скільки буде коштувати газ для населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти підрахували, скільки буде коштувати газ для населення

Енергетика
932
Ціни на природний газ для населення в Україні повинні вирости, як мінімум, до рівня 100 доларів за тисячу кубометрів. Зараз населення в Україні платить за газ близько 58 доларів за тисячу кубометрів.
Таку думку висловив співробітник НАК "Нафтогаз України", що побажав залишитися неназваним, пише сьогодні видання "Економічні вісті".
На його думку, без такого підвищення видобування газу в Україні буде збитковим. В інших видобувних компаніях навіть таке подорожчання вважають недостатнім.
"З мого погляду, ціна газу, що добувається в Україні, повинна бути ринковою. При нинішній ціні просто нецікаво бурити нові свердловини. У результаті, газу добувається менше, і доводиться більше купувати за кордоном", - сказав глава ради засновників видобувної компанії "Галс-К" Вадим Вайспапір.
За його словами, ринковою можна вважати ціну газу, імпортованого з Росії, плюс вартість його транспортування. Зараз це приблизно 220 доларів за тисячу кубометрів. "За такою ціною повинні продавати газ і видобувні компанії в Україні. А про тих, хто не може стільки платити, нехай подбає держава. Вони повинні одержувати дотації за рахунок податків, які платять організації, що видобувають газ і торгують ним", - вважає Вайспапір.
Такої ж думки дотримується заступник голови Правління ВАТ "Укрнафта" Володимир Пустоваров. "Я вважаю, що ціна реалізації газу українського видобутку нічим не повинна відрізнятися від ціни на газ імпортований. Ми повинні зробити єдину ціну", - сказав він.
У прес-службі Чорноморнафтогазу повідомили, що для того, щоб мати можливість інвестувати в збільшення видобутку, компанії необхідно підвищити рентабельність до 10-15%, у той час як зараз вона становить менше 1%. Собівартість видобутку 1 тисячі кубометрів газу в нас становить 290 гривень (із ПДВ), а продаємо ми його за 293 гривень за 1 тисячу кубометрів", - сказав співробітник прес-служби "Чорноморнафтогазу" Максим Ніколаєнко.
У Національній комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) говорять, що роздрібні ціни на газ зростуть, однак поки відмовляються називати точні цифри. Восени Сергій Титенко, тоді ще голова НКРЕ, говорив, що ціни на газ для населення в 2008 році виростуть тільки на 7-8%. Однак тепер підвищення, очевидно, буде більш відчутним. Вартість палива для населення буде, зокрема, залежати від ціни газу, використовуваного газопостачальними підприємствами на технологічні потреби.
Джерело в Мінекономіки повідомило, що граничний рівень цін на газ для українських споживачів в 2008 року може скласти 982 гривні - близько 195 доларів за тисячу кубометрів (без ПДВ та інших надбавок). В 2007 році граничні ціни становили 720 гривень (143 гривні за тисячу кубометрів). Саме стільки коштував газ для технологічних потреб. Не виключено, що до 982 гривень за тисячу кубометрів подорожчає паливо і для підприємств теплокомуненерго, які також споживають імпортний газ. У двадцятих числах грудня НКРЕ, можливо, підвищить тариф на транспортування газу для українських компаній до 145-150 гривень за тисячу кубометрів з нинішніх 115,56 гривень.
Нагадаємо, що 5 грудня Україна і Росія підписали контракти на постачання природного газу в 2008 році. Контракти на постачання газу в Україну в 2007 році були підписані між RosUkrEnergo A.G. (Швейцарія) і ЗАТ "УкрГаз-Енерго".
4 грудня Росія і Україна погодили ціну газу на 2008 рік на рівні 179,5 доларів за тисячу кубометрів на кордоні з Україною. Ставка за транзит російського газу через територію України з 2008 року буде становити 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів, через територію Росії для України - 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас