Шлапак: Жорстка позиція ЄС щодо скасування експортних мит загрожує вступу України до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Жорстка позиція ЄС щодо скасування експортних мит загрожує вступу України до СОТ

Казна та Політика
188
Україні поки не вдалося досягти компромісу з Євросоюзом, що висунув Києву умови скасування експортних мит у рамках його вступу у Світову організацію торгівлі (СОТ), що загрожує черговим затягуванням терміну вступу, повідомив перший заступник глави секретаріату президента України Олександр Шлапак.
"Змушений констатувати, що розуміння не досягнуте. Україні запропоновано в однобічному порядку відмовитися від всіх експортних мит", - сказав він на брифінгу в Києві в п'ятницю.
Шлапак відзначив, що Київ запропонував Брюсселю відмовитися від експортних мит у двосторонньому порядку в рамках зони вільної торгівлі, що буде створена між Україною і Євросоюзом, однак така позиція поки була відкинута.
За його словами, пропоновані ЄС у якості компромісних нові формулювання фактично містять ту ж тверду вимогу відмови від експортних мит, з якою Україна не може погодитися.
Шлапак нагадав, що спроба ЄС в 2003 році на конференції СОТ в Досі прийняти відмову від експортних мит у рамках всієї організації провалилася, і тепер Україна стала першою країною, якій ЄС висунув цю умову в рамках вступу до СОТ.
Він підкреслив, що в сформованій ситуації Україні прийдеться або підвищити рівень переговорів з Євросоюзом, або звернутися в робочу групу зі вступу країни до СОТ для розгляду конфлікту з ЄС.
"Проблема набуває політичного забарвлення", - сказав О.Шлапак, пояснюючи необхідність можливого звертання до вищого керівництва Євросоюзу.
Він уточнив, що рішення про конкретний варіант дій буде прийнято після повернення із Брюсселя українських переговорників, що очікується в п'ятницю ввечері, або в суботу вранці.
Раніше повідомлялося, що Україна розраховувала 19 грудня одержати остаточну пропозицію щодо вступу до СОТ після схвалення звіту робочої групи, що дозволило б їй завершити процес приєднання до цієї організації, що триває понад 10 років.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас