Туркменія оформила підписку на демократію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Туркменія оформила підписку на демократію

Казна та Політика
150
ЗМІ Туркменії вчора повідомили про те, що президент Гурбангули Бердимухаммедов вимагає від уряду забезпечити всіх охочих закордонними періодичними виданнями. Виписувати можна буде лише науково-популярну періодику, однак при житті Сапармурата Ніязова і на це існувало жорстке табу.
Бердимухаммедов зважився на подібну реформу напередодні скорботної дати: річниці смерті свого великого попередника Туркменбаші.
Офіційні ЗМІ Туркменії вчора повідомили про нову ініціативу президента Гурбангули Бердимухаммедова. "У Туркменістан повинні надходити найцікавіші і авторитетні науково-популярні та інші спеціальні видання періодичної преси із усього світу", - процитував слова президента ресурс www.turkmenistan.ru.
Ця заява пролунала в середу на черговому засіданні туркменського уряду, під час якого глава держави вимагав від підлеглих урахувати запити представників всіх сфер і галузей республіки, що потребують, на його думку, "прилучення до досягнень передової наукової думки".
Туркменський лідер далеко не перший раз проявляє турботу про інтелектуальний розвиток співгромадян. Раніше він уже закликав їх "постійно працювати над розширенням свого світогляду", використовуючи для цього всі сучасні технології - провідні періодичні видання, інтернет і навіть інтерактивні засоби навчання. Ще який-небудь рік назад всі ці можливості були для туркменів недоступні. При житті колишнього президента країни Сапармурата Ніязова був обмежений доступ до інтернету, а підписка на закордонні видання, у тому числі з Росії, і зовсім заборонена. Незначна кількість періодики надходила лише в центральну і наукову бібліотеки Туркменії.
Нова ініціатива Бердимухаммедова, мабуть, повинна показати, що на зміну тяжким часам прийшла епоха освіти. Рівно через два тижні, 21 грудня виповниться рік з дня смерті Великого Сердара, на зміну якому прийшов Гурбангули Бердимухаммедов. У цей день спадкоємцеві Туркменбаші буде чим похвалитися перед своїм народом. Адже щойно ставши президентом у лютому цього року, Бердимухаммедов майже відразу прийнявся боротися з колишніми порядками. Втім, робив він це досить вибірково. Так, оголосивши про необхідність вільного доступу в інтернет, він при цьому не став скасовувати введений попередником візовий режим із країнами СНД і обмеження на виїзд туркменських громадян за кордон.
Ще президент Бердимухаммедов санкціонував демонтаж численних пам'ятників Туркменбаші по всій країні, однак не став амністувати тисячі ув'язнених, що потрапили за ґрати в роки правління Сапармурата Ніязова.
Скасування багаторічної заборони підписки на закордонну періодику глава держави зрівноважив іншим розпорядженням - він закликав демонтувати супутникові тарілки з будинків простих ашхабадців. "Ми проведемо планомірну роботу, щоб звільнитися від усього того, що надає зовнішньому вигляду столиці неохайність і відсутність смаку", - пообіцяв президент, на думку якого, місто спотворює старе житло, припарковані на тротуарах автомобілі і супутникові тарілки. На зустрічі з міською адміністрацією Бердимухаммедов заявив, що численні приватні тарілки, що висять на міських багатоповерхівках, варто замінити на одну, але "потужну антену на весь будинок".
Ця ідея вже викликала ремствування городян, які побоюються, що тепер їх змусять дивитися тільки держканали. Ашхабадці пригадали, що антени не торкався навіть покійний Туркменбаші, що любив казати, що якщо "люди мають тарілки - виходить, живуть у достатку".
Втім, Гурбангули Бердимухаммедова погляди попередника, схоже, не занадто хвилюють. Більше того, 21 грудня в Туркменії ніхто не збирається сумувати за покійним Сердарі. Днями Бердимухаммедов заявив, що протягом трьох тижнів - з 20 грудня до 11 січня - у країні повинна панувати атмосфера новорічного свята. "Наближається Новий рік - всіма улюблене свято. Треба зробити все, щоб туркменістанці зустріли його з гарним настроєм. У всіх містах і селах задовго до свята повинна панувати радісна атмосфера, потрібно встановити святково прикрашені ялинки для дітвори", - заявив президент.
Про торішню втрату він не згадав жодного разу.
Підтвердженням того, що Гурбангули Бердимухаммедову не занадто хочеться, щоб ім'я його попередника залишалося в століттях, став ще один масштабний проект, що планується реалізувати в Ашхабаді. Зі схвалення Бердимухаммедова в столиці повинен з'явитися культурно-парковий комплекс "Алея слави".
Там будуть увічнені імена таких мислителів, як Ібн Сіна та Омар Хайям, а також видатних діячів сучасної Туркменії, таких як Берди Кербабаєв, Беки Сейтаков, Курбанназар Езізов і десятки інших. Ім'я Сапармурата Ніязова в списках немає.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас