Інфляція привітала з Новим роком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція привітала з Новим роком

Валюта
1924
Учора Держкомстат повідомив, що споживча інфляція в січні-листопаді склала 14,2%, майже досягши погіршеного прогнозу уряду на рік - 14,5%. Незважаючи на гальмування збільшення цін на продукти харчування, інфляцію прискорили подорожчання палива і послуг ЖКГ. З огляду на цінову динаміку цієї осені на рівні вище 2%, інфляція цього року може перевищити 16%, що, на думку експертів, буде означати збереження високих інфляційних тенденцій в 2008 році.
Учора пізно ввечері Держкомстат повідомив, що в листопаді збільшення споживчих цін склало 2,2%, досягши за підсумками січня-листопада 14,2%. Такий показник зростання цін за 11 місяців є рекордним показником інфляції з 2000 року, коли інфляція перевищувала 20%. А настільки висока інфляція листопада останній раз фіксувалася ще в 1999 році (2,9%).
У порівнянні з жовтнем, коли інфляція становила рекордні 2,9%, у листопаді на збільшення споживчих цін значно менше вплинуло подорожчання продуктів харчування, у більшій мірі - збільшення цін на послуги і непродовольчі товари. Якщо в жовтні продуктова інфляція склала 4%, то в листопаді всього 2,3%. Незважаючи на високі темпи зростання цін на хліб і борошно - прискорення інфляції до 4,1% і 3,1% відповідно, гальмувало інфляцію зниження цін на рослинну олію - після жовтневого стрибка на 15,8%, у листопаді продукт подешевів на 2,3%.
Падіння цін відбулося на м'ясо і яйця - на 0,7% і 1%. Збереження високої продовольчої інфляції підтверджує неефективність урядових антиінфляційних заходів.
Як розповів перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов, монетарний фактор в інфляції зберігся. "Якщо за десять місяців інфляція монетарного характеру становила 2,2%, то тепер - близько 3%, - сказав він. - Не все залежить від Нацбанку. Інфляцію забезпечили і подорожчання пального, і низки послуг". За даними Держкомстату, у листопаді прискорилося зростання ціна на послуги транспорту - з 0,3% до 1,8%, палива - з 3% до 9%, послуги ЖКГ - з 2,4% до 3,8%. Пан Шаповалов відзначає, що їхні антиінфляційні заходи привели до того, що монетарна маса в листопаді виросла всього на 0,1%.
Аналітик ІК Millennium Capital Валентин Зеленюк упевнений, що одним з істотних факторів збільшення цін стало чергове підвищення соціальних виплат - з 1 жовтня розмір мінімальної заробітної плати виріс із 440 грн до 460 грн, мінімальної пенсії - з 410 грн до 415 грн. "Разом зі збільшенням очікувань населення повернення заощаджень Ощадбанку СРСР це стало ще одним фактором прискорення інфляції", - сказав він. Відзначимо, що наприкінці листопада Кабмін погіршив свій прогноз інфляції поточного року з 7,5% до 14,5%, але вже зараз стає зрозумілим, що інфляція грудня однозначно буде вищою від 0,3%. З огляду на те, що цієї осені показник інфляції не опускався нижче від 2,2%, за підсумками року інфляція може перевищити 16% - такого песимістичного прогнозу не було в жодного аналітичного центру і міжнародних фінансових організацій.
На думку експертів, перевищення нового прогнозу інфляції 2007 року може привести до погіршення прогнозу інфляції в держбюджеті на 2008 рік і констатує збереження в економіці високих інфляційних ризиків. "Парламент може взяти до відома таке збільшення цін, погіршивши прогноз інфляції в проекті держбюджету-2008", - упевнений пан Зеленюк. Нагадаємо, у листопаді Кабмін уже переглядав проект держбюджету-2008 на основі гіршого прогнозу інфляції з 6,8% до 9,6%. "Ми очікуємо в 2008 році інфляцію на рівні 10,5%, і тому ймовірність перегляду інфляції в держбюджеті досить велика", - вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
Збільшення цін в Україні в 2001-2007 роках, %
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас