Майбутнє за проектним фінансуванням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Майбутнє за проектним фінансуванням

Фондовий ринок
4518
Ховалко Галина Романівна Начальник Управління корпоративних клієнтів АКБ "Укрсоцбанк"
1.У яких випадках застосовується проектне фінансування або інвестиційне кредитування?
Іноді компанії свідомо не хочуть структурувати фінансування як звичайний інвестиційний кредит. Деякі групи компаній виділяють окремо взяті проекти з метою контролю їх фінансового і комерційного стану. Якщо ми говоримо про конкретний інвестпроект на розширення або модернізацію виробництва і масштаби цього проекту перевищують обсяги поточної діяльності компанії-ініціатора проекту, то у випадку фінансування - це складно назвати проектним фінансуванням у його класичному розумінні. Це якась суміш проектного фінансування та інвестиційного кредитування. Саме такий вид фінансування банками проектів є найпоширенішим. Якщо ризики високі, банки структурують такі угоди як проектне фінансування з усіма наслідками, що випливають звідси. Візьмемо різні приклади фінансування, але без "імен". Приклад перший - проект будівництва торгово-офісного центру. Ми оформили в заставу акції компанії-позичальника та активи, створені під час реалізації проекту. Повернення коштів очікується за рахунок грошових потоків проекту, а саме від продажу цього об'єкта. Це класичне проектне фінансування. Приклад другий - розширення потужностей компанії, що займається виробництвом плодоовочевих консервів. Крім діючих активів підприємства і набутих під час реалізації проекту, ми оформляли в заставу його акції, тому що ризики були занадто високі. Це і є "змішане" фінансування. Третій приклад - розширення виробництва кондитерських виробів. Компанія-позичальник будувала цех, ми фінансували закупівлю устаткування. Сума кредиту була значною, але ми оформляли в заставу тільки устаткування. Повернення кредиту передбачалося за рахунок всієї діяльності позичальника. Це приклад звичайного інвестиційного кредиту. Ми були впевнені в здатності компанії вчасно його погасити, тому акції та інші активи в заставу не оформляли.
2. Яких цілей намагаєтеся домогтися за допомогою такої послуги? Чи є стратегічна мета на 2010-2012 роки?
Головна мета кожного бізнесу - бути в ринку. До 2012 року плануємо стати найактивнішим гравцем на ринку проектного фінансування. У цей період очікується збільшення потреб у проектному фінансуванні з урахуванням стабільного зростання економіки України та очікуваного вступу України до СОТ і Євросоюзу, що припускає активну модернізацію виробництва, впровадження світових стандартів, використання нових прогресивних технологій, у тому числі енергозберігаючих. Майбутній чемпіонат світу з футболу теж додасть нові проекти.
3.Ваші вимоги до проектів за чотири роки істотно змінилися?
Звичайно, підходи банку за цей час змінилися. Ми навчилися добре аналізувати проекти, оцінювати ризики, структурувати угоди. А це відповідно позначається на умовах. Знизилися вимоги до забезпечення, переосмислені ринки, на яких ми готові працювати, вималювався основний споживач проектного фінансування. Основний споживач проектного фінансування - компанії не нижче середнього рівня, з гарними стандартами корпоративного управління, які хочуть розширити або диверсифікувати існуючий бізнес і рухатися вперед, а також компанії з високим рівнем позикових коштів, коли всі їхні існуючі активи закладені під інші зобов'язання. Зараз ми займаємося проектами понад 5 млн. доларів. У нас індивідуальний підхід до кожного проекту.
4.Чи великий відсоток проектів, по яких виникають труднощі? Як вони вирішуються? Чи були випадки, коли проекти зривалися?
Мало проектів реалізуються без труднощів. Основні труднощі - це перевищення попереднього кошторису, невиконання графіків будівництва і недосягнення планових показників. Всі ці проблеми вирішуються індивідуально. Банк завжди намагається зрозуміти причини проблем, що виникають. Завдяки постійному моніторингу стану проектів, ми завжди зауважуємо такі труднощі на ранніх етапах і це дозволяє підправити проект і успішно його завершити. Зривів проектів не було, і будемо сподіватися не буде.
5.Які тенденції проектного фінансування? Перспективи зростання цього виду фінансування в Україні.
У перспективі український ринок проектного фінансування буде рухатися убік зближення зі своїми західними аналогами. Все більшими будуть суми проектів, довшими терміни запозичень, вищою питома вага позикового капіталу, а також все частіше будуть застосовуватися схеми з опціоном на пакет акцій.
6. Чи однакові підходи до проектного фінансування в клієнта і банку?
Є різниця в поглядах. Важливим є правильне структурування угоди. Багато питань щодо власного внеску компаній. Наприклад, у власний внесок компанія - ініціатор проекту включає можливі економічні вигоди від наявності в неї орендованої земельної ділянки для будівництва торгового центру. Але у власний внесок може включатися вартість оренди земельної ділянки, а не ринкова вартість цієї землі і вигоди від її оренди. Часто власний внесок планують за рахунок майбутніх грошових потоків проекту. Це неправильно. Проблемним моментом також є небажання ініціатора проекту обтяжувати свій основний бізнес зобов'язаннями по проекту, тобто неготовність ризикувати активами існуючого бізнесу. Мінімум, що вимагає наш банк, - це фінансове поручительство ініціаторів проекту.
7.Яку частку займає проектне фінансування у вашому кредитному портфелі?
Фінансування проектів займає близько 20% кредитного портфеля. За період з початку року частка таких кредитів збільшилася приблизно на 4%. Надалі цей показник буде рости, але однаково не думаю, що такі кредити будуть займати понад 30% портфеля.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас