Україна і Польща піднімуть тарифи на транзит російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і Польща піднімуть тарифи на транзит російського газу

Енергетика
290
Україна шукає нові шляхи тиску на російський "Газпром". Учора президент Віктор Ющенко запропонував Польщі синхронізувати тарифи на прокачування газу. Дана пропозиція - усього лише частина розроблювальної зараз стратегії спілки країн-транзитерів газу. Вона припускає можливість підвищення вартості транзиту для компенсації збитків від подорожчання російського газу.
Учора президент Віктор Ющенко заявив, що питання про синхронізацію тарифів на транзит природного газу територією України і Польщі буде розглянутий у березні наступного року на енергетичному саміті в Києві. Від більш докладних коментарів пан Ющенко відмовився.
Джерело в секретаріаті президента розповіло, що пропозиція Польщі вже зроблена і викликала інтерес із боку її президента Леха Качинського. У березні її обговорять у більш широкому складі за участю Словаччини, Угорщини та інших країн-транзитерів російського газу.
Цю інформацію вчора підтвердило високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової і нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго. "Мова йде про створення масштабної спілки операторів транзиту газу. На ціновий диктат Росії відносно вартості природного газу Україна зможе відповісти підвищенням ставок на його транзит", - сказав співрозмовник . За його словами, Польща планує підвищити ціну на транзит природного газу з 2,2 до 2,5 долари за тисячу кубометрів на 100 кілометрів. Якщо угода про синхронізацію тарифів буде підписана, Україна підвищить ціну для Росії з 1,7 долара до цього ж рівня.
Чинна угода між "Газпромом" і "Нафтогазом" на 2003-2013 роки передбачає транзит 110 мільярдів кубометрів газу на рік, однак цей план постійно перевиконується. В 2005 році транзит газу досяг максимуму - 121 мільярд кубометрів, в 2006 році склав 112,8 мільярда кубометрів, в 2007 році планується прокачати 115 мільярдів кубометрів, а в 2008 році - 117 мільярдів кубометрів. В 2008 році вартість транспортування природного газу територією України виросте з 1,6 до 1,7 долара за тисячу кубометрів на 100 км при аналогічній ставці в Польщі в 2,2 і Німеччини в 2,7-3 долари.
Учора в прес-службі "Газпрому" повідомили, що контракт на транзит природного газу територією України на 2008 рік підписаний і у ньому зазначена ставка. "Питання про тариф на 2009 рік поки не обговорюється, і ми не будемо його коментувати", - заявили в прес-службі компанії. Втім, джерело в "Газпромі" у реальність спілки транзитерів природного газу не вірить: "Якщо Польща, Словаччина та Угорщина почнуть різко підвищувати ціни на транзит газу, це зростання ляже на європейських споживачів в інших країнах - Німеччини, Франції, Італії. Східноєвропейські країни можуть бути звинувачені в картельній змові". На думку співрозмовника, ініціатива України і Польщі спрямована, швидше за все, на те, щоб одержати додатковий аргумент у переговорах з російською монополією про ціну на газ на 2009 рік.
Із цим погоджується директор газотрейдингової компанії "Об'єднана газова група" Данило Шевельов. "Інформація про створення спілки транзитерів з'явилася відразу після укладання угоди про ціну на природний газ на 2008 рік, що виявилася вищою, ніж очікувалося. Для того, щоб у наступному році з'явилася можливість переконати Росію стримувати ціну на газ для України, Віктор Ющенко знайшов переконливий аргумент для "Газпрому" - картель транзитних держав", - упевнений пан Шевельов.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас