Експерт: Ставку на транзит газу через Україну потрібно переглянути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ставку на транзит газу через Україну потрібно переглянути

Енергетика
217
Ставку на транзит газу територією України потрібно переглянути. Таку думку висловив РБК-Україна провідний науковий співробітник Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАН України Володимир Полохало коментуючи підписання контрактів на постачання газу в Україну на 2008 р.
За документами, Газпром підняв ціну на газ для України з 130 до 179,5 дол. за 1 тис. куб. м., ставка транзиту газу територією України, збільшиться з 1,6 дол. в 2007 р. до 1,7 дол. на 2008 р. за 1 тис. куб. м на 100 км. Ставка транзиту газу територією Росії для України на наступний рік також визначена на рівні 1,7 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км.
"У підписанні нових контрактів щодо газу є одна нелогічність - Росія піднімає ціну на газ при практично стабільній ставці на транзит. При цьому російська сторона заявляє, що ціна на газ в інших країнах набагато вища (Франція, Німеччина)", - сказав експерт.
"Україна географічно сусідить із Росією, і тому прийом на кордоні із РФ за ставкою, що у кілька разів нижча, ніж в інших країнах - це викликає питання. Це не можна пояснити ні економічною кон'юнктурою, ні економічними підходами", - пояснив він.
"У мене є дуже великі підозри, що в переговорах, які провів Бойко, є якась економічна афера. Так як це питання почало вирішуватися відразу після того, як стало відомо, що уряд Януковича йде у відставку. Чому для Бойка ціна в 180 дол. є "комфортною", незрозуміло, тому що мова йшла зовсім про іншу ціну, при цьому ставки на транзит газу через Україну залишаються ті ж", - відзначив Полохало.
За його словами, учорашнє підписання з Газпромом контрактів про нову ціну на газ говорить про те, що уряд України показав нездатність відстоювати національні інтереси. "Якби ця ціна була до виборів - це було б одне, а вона з'явилася зараз, перед формуванням нового уряду - це викликає підозри, що Кабмін попросту ляснув дверми і пішов, не відстоявши національні інтереси України", - підкреслив експерт.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас