Росіянам обіцяють 30 тисяч доларів на рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіянам обіцяють 30 тисяч доларів на рік

228
За прогнозом експертів Мінекономрозвитку, таким буде середній річний дохід громадян Росії до 2020 року.
Середній рівень доходу на душу населення до 2020 року складе 30 тис. доларів, вважає Андрій Клепач із Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Експерти згодні із цим прогнозом за умови диверсифікованості російської економіки, збереження темпів зростання і наявності високих цін на енергоносії. Але залишається ще одна гостра проблема.
Середній рівень доходу населення країни до 2020 року виросте приблизно до 30 тис. доларів. 10 років по тому ця цифра збільшиться до 40 тис. доларів, заявив в ефірі РБК-ТВ директор зведеного департаменту макроекономічного прогнозування МЕРТ Андрій Клепач. За словами чиновника, на даний момент цей показник перебуває на рівні 13 тис. доларів на громадянина Росії.
"Якщо позитивна динаміка зростання ВВП продовжиться, а рубль буде зміцнюватись, то доходи населення до 2020 року можуть вирости в чотири рази". Зусилля щодо досягнення подібного зростання доходів пан Клепач назвав "амбіційним завданням", пояснивши, для досягнення цієї мети держава буде розвивати інноваційні проекти.
За словами Андрія Клепача, реалізації інноваційної програми повинні сприяти проекти з енергозбереження, оскільки по цих параметрах держава зараз відстає від своїх конкурентів.
У досягненні високого рівня доходів, за його словами, держава розраховує на залучення інжинірингових інститутів, здатних на реалізацію ідей у вигляді технологій.
"Прогноз МЕРТ - дуже консервативний, оскільки припускає зростання доходів населення в доларовому вираженні на 6,7% у рік, - упевнений керівник аналітичного управління КК "Уралсиб" Олександр Головцев. - Тільки цього року в середньому по країні зарплата виросла на 25% у рублях, при цьому рубль зміцнюється приблизно на 10%".
Зростання доходів на душу населення в 2007 році склало більше 30%, нагадує дані Держкомстату експерт.
"Якщо позитивна динаміка зростання ВВП продовжиться, а рубль буде зміцнюватись, то доходи населення до 2020 року можуть вирости в чотири рази, - прогнозує пан Головцев. - У МЕРТа ж завжди консервативні прогнози, щоб потім можна було відзвітуватися за перевиконання плану".
"Виходячи з тих даних, які озвучив пан Клепач, гадаю, досягнення заявленого МЕРТ рівня можливе, за умови, що щорічний рівень зростання ВВП буде порядку 5,5%, а зростання доходів населення складе близько 10%, - продовжує тему аналітик "Собінбанку" Михайло Занозін. - Також важливе збереження високих цін на енергоносії, не нижче 60 доларів за барель, диверсифікованість економіки і політична стабільність у країні".
Менш оптимістично ставиться до даних міністерства заступник керівника аналітичного департаменту "Совлинка" Ольга Біленька.
"У прогноз закладені дуже високі темпи зростання доходів, - розповідає вона. - Останні роки вони перебувають на рівні близько 10%, така ж цифра закладається до 2010 року".
На наступну п'ятирічку, за прогнозами відомства, ця цифра складе порядку 6%, і на період з 16 по 20 роки - близько 5%. "При цьому для країн, що входять у велику "вісімку", темпи зростання доходів реально нижчі", - відзначає аналітик.
Уже зараз, за даними пані Біленької, темпи зростання реальних доходів приблизно вдвічі випереджають темпи збільшення продуктивності праці.
"Тому не зовсім зрозуміло, за рахунок чого підтримувати темпи зростання в майбутньому, якщо продуктивність росте істотно нижче", - відзначає вона. Досягнення темпів, озвучених Андрієм Клепачом, за словами експерта, вимагає серйозної роботи зі зміни характеру економіки, її диверсифікованості, відновлення технологічної бази.
"Крім того, не варто забувати про розподіл цієї величини в 30 тис. доларів серед населення, - нагадує вона. - Зараз однією із проблем є істотна різниця при розподілі доходів між верствами населення".
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас