Зернотрейдерам збільшать квоту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зернотрейдерам збільшать квоту

Аграрний ринок
155
На сьогоднішній нараді в Мінекономіки Анатолій Кінах разом з керівництвом Мінагрополітики і Мінфіну визначить зернотрейдерам допустимий обсяг експорту в поточному маркетинговому році.
Зараз питання вивозу зерна за кордон особливо важливе для операторів ринку, оскільки за останні два тижні ціна продовольчої пшениці на світових біржах, за даними консалтингової компанії "ААА", виросла більш ніж на $50, до $360-380 за 1 т (на умовах FOB).
Як повідомив начальник департаменту розвитку аграрного ринку МінАП Анатолій Розгон, у профільному відомстві розрахований баланс, відповідно до якого експортери зможуть вивезти із країни протягом 2007/2008 МР не більше 3 млн. т пшениці.
Схоже, ця цифра вже була попередньо погоджена з пекарями, горілочниками і тваринниками, що щораз погрожують уряду підняттям цін у випадку скасування обмежень на експорт зерна. "Повинні вивезти не більше 3 млн. т пшениці. Тоді це не позначиться на ринку негативно", - говорить глава асоціації "Спілка птахівників України" Олександр Бакуменко.
Почесний президент ТОВ "Хлібні інвестиції "Юрій Триндюк вважає, що уряду варто повністю заборонити вивіз продовольчої пшениці. "Це неринкове рішення, але пшениця в Україні вже зараз для пекарів занадто дорога", - говорить він.
За даними ТОВ "Хлібні інвестиції", сьогодні середня ціна пшениці 3-го класу на заході країни становить 1,3 тис. грн. за 1 т, на сході - 1,4 тис. грн. за 1 т.
На думку гендиректора ДО "Київспирт" Павла Скитєва, після збільшення квоти експортерам зерно на внутрішньому ринку різко подорожчає. "Вартість зерна на світовому ринку зараз становить $398 за 1 т, у Росії - $300. Після закінчення дії обмеження вартість зерна в Україні моментально виросте до європейського рівня", - говорить він.
На думку самих зернотрейдерів, навіть беручи до уваги зниження врожаю пшениці з 14,2 млн. т торік до 13,5 млн. т у нинішньому, квота в 3 млн. т є недостатньою. За даними операторів ринку, споживання продовольчої пшениці в Україні не перевищує 6 млн. т. "Експорт повинен бути не меншим за 4,5 млн. т", - вважає гендиректор ТОВ СП "Нібулон" Олексій Вадатурський.
Країни Євросоюзу, що зазнають дефіциту зерна, уже не раз зверталися до українського уряду з вимогою скасувати обмеження експорту українського зерна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас