На банки подивились затуманеним наглядом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На банки подивились затуманеним наглядом

267
Рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) і Агентство фінансових ініціатив учора заявили про зниження рівня інформаційної прозорості українських банків. Найбільш помітно зменшився рівень розкриття інформації банками, яких купили іноземні інвестори.
Самі банкіри пояснюють таку тенденцію складним процесом узгодження внутрішньої інформації в міжнародних інститутах, але прогнозують збільшення прозорості банків у найближчі два-три роки.
Міжнародне рейтингове агентство S&P і Агентство фінансових ініціатив оприлюднили результати спільного дослідження прозорості українських банків за 2007 рік, підготовленого для іноземних інвесторів. Як і торік, вивчався ступінь розкриття інформації 30 найбільшими банками, активи яких становлять 80% активів всієї системи. Критерієм оцінки прозорості банків став ступінь оприлюднення структури власності і корпоративного управління банків, фінансової та операційної інформації, структури та інформації про роботу наглядових рад і правління.
"У порівнянні з минулим роком до цих даних був більш строгий підхід. Ураховувалася своєчасність розкриття інформації і проводилася більш повна оцінка публікацій в офіційних виданнях", - розповів керівник проекту Андрій Камінський. Аналіз проводився на основі річних звітів, сайтів банків та інформації, наданої регулювальним органам - Нацбанку і ДКЦПФР.
Цього року перше місце за розкриттям інформації зберіг Укрексімбанк із загальним показником 63,7%. На 2-е місце з 26-го піднявся "Райффайзен Банк Аваль" (62,8%), на 3-є з 4-го - Кредобанк (55,7%). Різко знизили свої позиції банк "Хрещатик" (з 2-го на 27-е місце) і ТАС-комерцбанк (з 3-го на 16-е). Відповідно до звіту S&P, банк "Хрещатик" не опублікував вчасно звіт за 2006 рік, а "його сайт став менш інформативним". ТАС-комерцбанк (зараз - Сведбанк) не розкрив ні річну звітність за міжнародними стандартами, ні квартальну у форматі НБУ. Найгірше розкриття інформації (нижче 30%) у банків "Фінансова ініціатива", Імексбанк і Промінвестбанк (докладніше див. таблицю). Середній показник розкриття інформації у порівнянні з 2006 роком упав на 0,9%, - до 41%.
У банках, які втратили свої позиції, незадоволені результатами дослідження і заявляють про його необ'єктивність. "У нас абсолютно нічого не помінялося в порівнянні з минулим роком, - сказав голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - У тому році це був незангажований рейтинг, а зараз вони дають необ'єктивні результати. У наступному році ми не будемо подавати інформацію для таких досліджень". "Я не вважаю, що цей рейтинг досить коректний, тому що в IFC ми посіли перше місце за прозорістю", - заявив перший заступник голови правління Сведбанку Віктор Гладкий.
Банкіри вважають, що низький рівень прозорості українських "дочок" іноземних банків пов'язаний з бюрократичними процесами узгодження інформації. "Власники банку, які продали його іншим інвесторам, раніше давали менеджменту повноваження висвітлювати всі аспекти діяльності установи. Тепер всю інформацію необхідно погоджувати з іноземним власником, і це займає дуже багато часу, тому що в основному це глобальні фінансові інститути", - говорить голова правління банку НРБ Владислав Кравець.
За словами виконавчого директора НБУ з банківського регулювання і нагляду Олександра Киреєва, прозорість банків з іноземним капіталом вища, ніж українських. "Але вони відстають від "дочок" в інших країнах, тому що вимоги українського законодавства до прозорості значно нижчі", - упевнений він.
Втім, уже протягом двох-трьох років рівень прозорості банків підвищиться, стверджують банкіри. "При покупці інвестор одержує інформацію в повному обсязі і потім уже вирішує, поширювати її далі чи ні. Іноземний інвестор не до кінця розуміє вимоги українського законодавства і необхідність одержання споживачами інформації, - вважає голова наглядової ради банку "Демарк" Олександр Стеценко. - Гадаю, у найближчі два-три роки ми станемо свідками підвищення прозорості, принаймні, найбільших 30-40 банків".
Рейтинг банків за рівнем інформаційної прозорості
Джерело: S&P, Агентство фінансових ініціатив
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас