Венчури не хочуть ризикувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венчури не хочуть ризикувати

Фондовий ринок
264
У країні пропонують дозволити справжні венчури. Як і в усьому світі, вони будуть фінансувати високотехнологічні проекти, пов'язані з великим ризиком.
Одержання пільг від держави не буде принциповим, обіцяють автори законопроекту "Про венчурну діяльність в інноваційній сфері" - депутати Юрій Каракай (ПР) і Катерина Самойлик (КПУ).
"Багато хто не розуміють справжньої суті венчурного інвестування. В Україні структури з таким статусом торгують цінними паперами або займаються будівництвом. Насправді в усім світі венчури орієнтовані на ризиковане фінансування в науково-технічній сфері, коли вісім з десяти проектів закінчуються невдачею", - розповів Каракай.
Зараз в Україні працює 591 венчурний фонд. Це найпопулярніший вид фондів - їх 79% від загального числа. Вони обслуговують десятки мільярдів гривень на підставі закону "Про інститути спільного інвестування (ІСІ)", але лише одиниці є справжніми венчурами. Фінансувати ризиковані проекти можна і зараз, але більшість фондів використовуються для законної оптимізації податків. Головна особливість українських венчурів - пільги у сплаті податку на прибуток на увесь час існування. А це можуть бути і десять, і двадцять років.
Формально до нового документа ІСІ ставляться спокійно. "Всі законопроекти, які зараз перебувають у Верховній Раді, нам відомі. Над цими документами ми працювали, принципових розходжень нема", - сказав член ради Української асоціації інвестиційного бізнесу Сергій Кленін.
Однак у неофіційних розмовах компанії з управління активами (КУА), які організують грошові потоки венчурів, ставляться до законопроекту обережно. Вони побоюються, що з остаточної редакції може зникнути важливе застереження, що новий закон не поширюється на нинішні венчури. Якщо воно зникне, стверджують опитані експерти, найпопулярніший легальний механізм оптимізації оподатковування буде зруйнований.
Наприклад, у законопроекті пропонується надавати пільги максимум на п'ять років, а не на весь термін роботи. В один проект можна буде вкласти не більше 10% активів венчура, хоча зараз можна інвестувати все. Ще законопроект припускає обов'язкове страхування вкладів.
Розробники стверджують, що налаштовані мирно. Юрій Каракай наполягає, що нинішні венчурні фонди продовжать існувати. А всі нововведення, наприклад страхування, торкнуться лише створюваних спеціалізованих венчурних інноваційних компаній (ВІКів).
За задумом творців вони зможуть бути зовсім різними. Як варіант - компанія буде збирати гроші і зі свого балансу фінансувати проекти. ВІК також зможе бути керуючою компанією, що створить безліч цільових фондів. Не виключений і третій варіант, коли один великий фонд будуть обслуговувати декілька ВІКів.
Каракай наполягає, що в законі будуть передбачені умови, які максимально перешкодять одержати пільги під конкретний проект. Це буде скоріше винятком. "Особлива постанова Кабміну визначить, які сфери зможуть одержувати пільги. У соціально значимих областях, наприклад медицині, вони потрібні, щоб стимулювати інвесторів. З іншого боку, кілька корпорацій зможуть створювати єдиний центр досліджень. Вони самі говорять, що нічого не просять у держави", - розповідає депутат.
Тим часом представники нинішніх венчурів воліють перестрахуватися. Вони вважають, що в нинішньому вигляді законопроект не пройде парламент. "Статті з обмеженнями завернуть", - упевнений керівник однієї з КУА.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас