СК отримають третейський суд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СК отримають третейський суд

325
Ліга страхових компаній розробила нову редакцію кодексу етики в страховій діяльності.
Прийняття цього кодексу і згода страховиків працювати за його принципами є умовою створення третейського суду.
Ідея створити третейський суд з'явилася ще навесні 2005 р. За задумом, суд повинен урегулювати суперечки між страховими компаніями і їхніми клієнтами. Альтернатива судам загальної юрисдикції повинна прискорити розгляд позовів, адже останні і без того завантажені, а також не знайомі з тонкощами страхування.
Однією з умов створення третейського суду є згода страховиків працювати і вирішувати суперечки за єдиними правилами. Для цього і був розроблений кодекс етики, що встановлює принципи роботи страховиків, агентів і їхніх клієнтів. Зокрема, СК зобов'язана інформувати клієнтів про переваги і недоліки обраної програми страхування і підбирати їм страховий захист. Також СК зобов'язані не застосовувати в рекламі своїх послуг інформацію, що може ввести клієнтів в оману.
Окремий розділ присвячений взаєминам з конкурентами. Страховики не повинні перешкоджати конкурентам у доступі на ринок, поширювати неправдиву інформацію про них або рекламу, що дискредитує. Якщо страхова компанія чи її клієнт виявлять порушення принципів кодексу, необхідно звернутися в комітет з питань етики ЛСОУ, що і приймає остаточне рішення. Про санкції в кодексі мова не йде, сказано лише, що рішення про порушення кодексу може бути поширене в ЗМІ.
Представники страхового ринку сумніваються, що всі СК схвалять кодекс. Мовляв, норми кодексу занадто загальні. "Що значить "інтереси клієнта" або "перешкода конкурентам у доступі на ринок"? Кодекс необхідно доопрацювати", - вважає представник СК, що побажав залишитися неназваним.
Кодекс етики став останнім документом, необхідним для початку роботи третейського суду. Положення і регламент суду вже затверджені. "Документи на реєстрацію третейського суду вже спрямовані в Мін'юст. Ми розраховуємо, що в 2008 р. суд почне роботу", - сказав Олександр Філонюк, президент ЛСОУ. За його словами, суддями цього суду можуть стати фахівці, що мають юридичну практику і практику роботи в страхуванні або працівники судових інстанцій, які розглядали позови між страховиками і їхніми клієнтами. Фінансувати роботу суду буде ЛСОУ.
"Створення третейського суду сприяє збільшенню довіри до страхових компаній, адже сьогодні велика кількість потенційних клієнтів ще ставляться до страхового продукту з обережністю", - відзначає Олександр Павленко, гендиректор СК "Універсальна".
"Не всі страховики будуть добровільно виконувати рішення суду. А страхувальники будуть оскаржувати рішення, прийняті не на їх користь", - стверджує Зоя Коршевнюк, начальник управління юридичного супроводу і забезпечення страхової і господарської діяльності СК "Провідна".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас