8 газотранспортних компаній в центрі і на півдні Європи можуть об'єднатися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

8 газотранспортних компаній в центрі і на півдні Європи можуть об'єднатися

Енергетика
128
Угорська MOL запропонувала об'єднати як мінімум вісім газотранспортних компаній Центральної і Південної Європи в систему New Europe Transmission System, щоб взяти на вигідних умовах кредит на будівництво газопроводу Nabucco в обхід Росії. Єврокомісія підтримала ініціативу.
MOL Natural Gas Transmission, газотранспортний підрозділ MOL, повідомила про плани створити на території Угорщини, Словенії, Хорватії, Боснії та Герцеговини, Сербії, Румунії, Болгарії та Австрії єдину газотранспортну систему. Довжина мережі NETS може скласти 27 тис. км, що поступається лише газовим мережам Франції та Італії, сказано в повідомленні NGT. У проект запрошені й інші "учасники ринку в регіоні". NGT пояснила, що метою об'єднання є підвищення капіталізації учасників, а також залучення коштів на міжнародних ринках капіталу на більш вигідних умовах, "у тому числі для реалізації таких проектів, як Nabucco" (проект газопроводу із Середньої Азії в Європу в обхід Росії). Можливо IPO нової компанії.
В "Газпромі" ініціативу NGT не коментують. Але, як стало відомо "Ъ", глава департаменту закордонних зв'язків "Газпрому" Станіслав Циганков учора перебував у Будапешті.
Як відзначає Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу", NETS - відповідь споживачів на ініціативу "Газпрому" взяти Європу в кільце газопроводами North Stream і South Stream. При виборі будь-якого варіанта маршруту South Stream газопровід пройде через Болгарію. Але якщо ініціатива NGT увінчається успіхом, Росії прийдеться мати справу вже не з однією невеликою транзитною країною, а з великим консорціумом.
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас