Тимошенко збирається переглянути ціну на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко збирається переглянути ціну на газ

Енергетика
166
Кандидат у прем'єр-міністри Юлія Тимошенко вчора заявила, що ціна на газ для України на наступний рік завищена і повинна бути переглянута. Домогтися цього, на думку представників парламентської фракції БЮТ, можна, позбавивши "Газпром" можливості продавати газ, що транспортується через територію України, європейським споживачам або домовившись про передачу функції газового посередника RosUkrEnergo Національній акціонерній компанії "Нафтогаз України".
В "Газпромі" повідомили, що розмова про будь-які поступки можлива тільки за умови передачі Росії частки в українській газотранспортній системі.
4 грудня російський "Газпром" затвердив нову ціну на газ для України - 179,5 дол. за тисячу кубометрів. Учора був підписаний договір про постачання з RosUkrEnergo, а сьогодні планується укласти угоду з "УкрГаз-Енерго".
Втім, учора, ще до підписання документа, кандидат у прем'єр-міністри Юлія Тимошенко висловила невдоволення новою ціною і заявила про необхідність переглянути домовленості з "Газпромом".
"Росія погоджувалася на ціну 160 дол. за тисячу кубометрів, однак ділки з уряду Януковича після важких і виснажливих переговорів змогли переконати менеджмент "Газпрому", щоб вони накинули нам ще 20 дол.", - заявила пані Тимошенко. Вона пообіцяла переглянути ці угоди відразу після формування нового уряду. Яким чином планується досягти зниження ціни, лідер БЮТ не уточнила.
За неї це зробив народний депутат Сергій Терьохін. Він повідомив, що українська сторона заявить Росії, що збирається виконати вимоги Європейської енергетичної хартії. За словами пана Терьохіна, відповідно до цього документа (підписаного Україною, але не підписаного Росією), газ повинен продаватися нам на кордоні, а далі - уповноваженою країною компанією. Зараз газ, що поставляється в Європу через Україну кінцевому споживачеві, продає "Газпром".
"З отриманого за рахунок експорту прибутку ми зможемо дотувати власну промисловість і населення і мати низьку ціну на газ", - розповів депутат.
За його словами, у випадку незгоди "Газпрому" запропонують компромісний варіант, суть якого полягає у відмові від послуг RosUkrEnergo - монопольного постачальника середньоазіатської газової суміші в Україну. Його функції, у тому числі з реекспорту в Європу 5 млрд приналежного Росії середньоазіатського газу, запропонують передати "Нафтогазу". Нагадаємо, прибуток RUE торік склав 700 млн дол. Заступник начальника департаменту з інформаційної політики "Газпрому" Сергій Купріянов коментувати заяви української сторони відмовився, тому що новий прем'єр-міністр ще не призначений.
Однак високопоставлене джерело в "Газпромі" заявило, що всі запропоновані БЮТ ініціативи неприйнятні. "По-перше, ми не підписували цю хартію, - нагадав співрозмовник . - По-друге, норма, про яку говорять українські політики, поширюється тільки на членів Євросоюзу. І будь-який міжнародний суд доведе правоту "Газпрому".
Із цим згодний і аналітик юридичної компанії "Міжнародний юридичний альянс" Володимир Бутринський. Джерело в "Газпромі" також нагадало, що весь середньоазіатський газ законтрактований російською монополією. "Кому, за якою ціною і на яких умовах його продавати - це внутрішня справа компанії. RosUkrEnergo - наша "дочка", тому ми дозволяємо їй бути присутньою на міжнародному ринку газу", - сказав співрозмовник.
Він допускає, що ціна на газ все-таки може бути знижена в II півріччі наступного року, але тільки за умови передачі в управління або продажу частини газотранспортної системи "Міжнародному консорціуму з управління газотранспортною системою України". Нагадаємо, це підприємство було створено "Нафтогазом" і "Газпромом" наприкінці 2001 року на паритетних засадах.
У БЮТ можливість продажу частки в майбутньому консорціумі Росії не виключають. "Моя думка, що нам необхідно акціонувати українську ГТС, тому що їй треба розвиватися. Безумовно, туди (у число акціонерів консорціуму - ред.) повинні входити як власників і постачальники газу, але не тільки Росія, а і споживачі цього газу. Рано чи пізно нам доведеться на це піти", - упевнений народний депутат Микола Сивульський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас