Опитування виявило, де живуть бізнесмени-оптимісти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опитування виявило, де живуть бізнесмени-оптимісти

269
Датські, болгарські і латвійські бізнесмени - найбільші оптимісти в Європі, а от естонські підприємці, навпаки, бачать майбутнє в найпохмуріших тонах. Про це свідчить щорічне дослідження, виконане Європейською асоціацією торгово-промислових палат Eurochambres.
При оцінці рівня оптимізму підприємців ураховуються їх очікування щодо загального обороту фірми, обороту на місцевому ринку, експорту, трудової зайнятості та інвестицій. Сукупність очікувань оцінюється за формулою, формуючи сукупний показник.
Так, відповідно до дослідження, найоптимістичніші бізнесмени - датчани і шведи, їх впевненість у сприятливому для економіки і бізнесу середовищі в наступному 2008 році оцінюється в 72,3 і 69,9 пункти, відповідно.
Підприємці з Кіпру "оцінені" в 57,9 пункту - це третій показник у Європі. Трохи відстають від кіпріотів бельгійські бізнесмени, їх "показник оптимізму" дорівнює 57,6 пункту. П'яте місце зненацька зайняли болгари, чий діловий оптимізм дорівнює 56,8 пункту.
Далі в рейтингу бізнес-оптимістів розташувалися: Латвія (55,6), Чехія (45,7), Великобританія (40,7), Португалія (37,5), Туреччина (33,0), Франція (26,8), Польща (24,4), Італія (22,4), Німеччина (15).
Є й країни, чий рівень оптимізму вимірюється негативними цифрами. Найбільш безнадійними песимістами виявилися естонці, їм у дослідженні привласнений показник -20,7 пункту. Великі песимісти також іспанці (-12,0 пункт) і греки (-5,2).
Автори дослідження відзначають, що впевненість підприємців у стабільності економічного і ділового середовища в усій Європі зберігається на високому рівні - вище 25 пунктів, що на 0,9 пункту більше, ніж у попередньому році - незважаючи на перші ознаки уповільнення зростання економіки Старого Світу. Причому бізнесмени в країнах, що не входять до зони євро, у багато разів оптимістичніші від бізнесменів у країнах єдиної європейської валюти.
На думку авторів дослідження, фінансова криза, що почалася в 2007 році, здається, ще не позначилася на включених в дослідження компаніях. Їх керівники поки не вбачають відчутних ознак, які свідчили б про зниження ділової активності. Однак очікується, що затихання економічної активності в США сильно вплине на глобальну торгівлю і тим самим вплине і на компанії країн ЄС.
"Європейські підприємці вже зараз страждають від високого курсу євро до долара, що у відомій мірі обмежує їхній потенціал експорту", - вказують автори дослідження.
У дослідженні брали участь керівники понад 86 тис. компаній із країн ЄС і двох країн-кандидатів у ЄС - Туреччини і Хорватії.
За матеріалами:
Взгляд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас