Кабмін стримує експорт соняшника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін стримує експорт соняшника

Аграрний ринок
217
Кабінет Міністрів України підвищив мінімальну експортну (індикативну) ціну на насіння соняшника. Якщо на початку літа індикативна ціна на соняшник становила 325-350 доларів, то на грудень Міністерство економіки встановило її на рівні 740 доларів. Головною причиною настільки різкого підвищення є бажання уряду обмежити експорт цього товару за кордон.
"Ціни на олійні на міжнародних ринках постійно ростуть. Так, тонна соняшника зараз коштує 711 доларів, а місяць назад вона коштувала 680 доларів, - розповідає Марія Колесник, аналітик компанії ААА. - Якщо не встановлювати експортні ціни на рівні уряду, то усередині Україні взагалі нічого не залишиться".
На даний момент установлення індикативних цін є єдиним механізмом адміністративного регулювання розміру експорту. З початку 90-х в Україні також діяло мито на експорт цієї культури: спочатку 30%, а потім 17%. Після вступу України до СОТ ця норма буде скасована.
"Великі світові виробники соняшника, навпаки, збільшують розмір мита. Аргентина збільшила мито з 23,5 до 32%. У Росії мито 20%, а від нас вимагають зняти всі обмеження", - говорить генеральний директор профільної асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук. Після вступу України до СОТ встановлення мінімальних експортних цін на рівні уряду також буде скасовано.
"Інтерес до українського соняшника величезний. Всі країни Європейського союзу за цей рік виростили 4,5 млн. тонн соняшника, що практично дорівнює врожаю в середині України. Зараз ведуться цілі війни за сировину, тому іноземні консультанти ще більше будуть давити на Україну і диктувати нам різні умови, аби тільки вивезти соняшник за кордон", - говорить Капшук.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас