Держава повинне зрівняти ціни на український і імпортний газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава повинне зрівняти ціни на український і імпортний газ

Енергетика
228
З метою розвитку газодобувної промисловості Україна повинна підвищити ціни на природний газ, що добувається на її території, до рівня цін на імпортований газ, вважає перший заступник голови правління з економіки та фінансам найбільшої нафтовидобувної компанії України ВАТ "Укрнафта" Володимир Пустоваров.
"Я вважаю, що ціна реалізації газу українського видобутку нічим не повинна відрізнятися від ціни на газ імпортований. Ми повинні зробити єдину ціну", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна" у середу.
Топ-менеджер вважає, що наявність різних цін на природний газ українського та імпортного походження робить економічно невигідним розвиток вітчизняного газовидобутку, ставить у нерівні конкурентні умови українські та закордонні підприємства. "Як тільки з'явиться одна ціна, ринок стане більш прозорим", - заявив він.
Пустоваров переконаний: щорічне підвищення ціни на імпортований у країну газ робить перегляд внутрішнього ціноутворення усе більше актуальним.
"Вважаю, що з кожним кроком підвищення ціни на імпортний газ Україна все ближче і ближче підходить до необхідності лібералізації ціноутворення на газ вітчизняного видобутку. Суспільна думка починає коректуватися", - відзначив він.
Топ-менеджер також впевнен, що держава рано чи пізно приведе ціни на газ, що добувається в Україні, до економічно обґрунтованого рівня і буде заохочувати впровадження енергозберігаючих технологій.
"Ціна дотуватися не повинна - повинен дотуватися перехід на енергозберігаючі технології, у тому числі через субсидування, пільги в оподатковуванні для підприємств. Одним словом, можна ті ж гроші витрачати, тільки з користю. Коли ми дотуємо через ціну, нема рації не добувати, не заощаджувати, споживаючи. Ті ж гроші можна витратити на адресні дотації, що стимулюють перехід як побутових споживачів, так і підприємств на більше ефективні технології використання газу. В усім світі так і робиться", - відзначив Пустоваров.
Як приклад він привів досвід Німеччини. "Для того, щоб побачити свій завтрашній день, необхідно дивитися на найенергодефіцитніші країни. Однієї з них сьогодні можна назвати Німеччину, оскільки ця країна практично повністю залежить від імпортованих енергоносіїв", - сказав він.
За даними Пустоварова, в металургійній промисловості Німеччина використає менш 4% природного газу. Крім того, у цій країні на державному рівні одержала розвиток програма з стимулювання населення до впровадження енергозберігаючих технологій.
"У першу чергу, це обумовлено тим, що ціна на "блакитне паливо" у Європі для фізичних осіб значно вища, ніж ціна для промисловості", - підкреслив топ-менеджер.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас