До 2020 року продукти харчування стануть дорогим задоволенням — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До 2020 року продукти харчування стануть дорогим задоволенням

Аграрний ринок
257
Ціни і попит на продукти харчування будуть рости - так вважають експерти вашингтонського дослідницького Інституту міжнародної продовольчої політики (International Food Policy Research Institute).
Основними причинами подорожчання називаються глобальне потепління, урбанізація і скорочення посівних площ, а також зротання народонаселення.
У нещодавно опублікованій доповіді інституту говориться, що до 2020 року виробництво сільгосппродукції в середньому у світі знизиться на 16%, а в країнах, що розвиваються, на 20%. Тим часом, на думку американських дослідників, споживання продуктів харчування у світі з кожним роком все більше перевищує їх виробництво. Особливо зростання споживання помітне у Китаю та в Індії.
Свою лепту в процес подорожчання продуктів харчування внесе і збільшення виробництва біопалива. Наприклад, потреба в біопаливі може в найближчі 12 років привести до росту цін на кукурудзу на 66%, на рослинну олію на 50%.
У свою чергу подорожчання продовольства призводить до соціальної нестабільності. У Мексиці, наприклад, зростання цін вже викликало широке невдоволення. Однак, за словами автора доповіді Іоахіма Тло Брауна, "часи зниження цін на продовольство, очевидно, пройшли".
Однак одним песимізмом доповідь Інституту міжнародної продовольчої політики не обмежується. Аналітик інституту Тім Салсер назвав основні заходи, необхідні для стабілізації ситуації. Що стосується розвинених країн, вони повинні забрати торговельні бар'єри і відкрити свої ринки для менш розвинених держав. Це дасть їм додатковий стимул для розвитку сільського господарства.
У свою чергу країни, що розвиваються повинні збільшити інвестиції в інфраструктуру і ринкові інститути. Це повинне стимулювати розвиток фермерства. Ну і, звичайно, необхідно збільшити капіталовкладення в розвиток сільського господарства і наукових досліджень у цій галузі, зокрема в генетичне модифікування сільськогосподарських культур.
На думку дослідників, існує реальна небезпека того, що кукурудзу, цукровий очерет, пшеницю, насіння соняшника буде вигідніше продавати для виробництва біопалива. У свою чергу, з метою недопущення цього людство повинне заощаджувати на бензині і шукати всі можливі йому альтернативи, вважають аналітики інституту.
Відповідно до проведених досліджень ціни на продукти харчування в 2006 році збільшилися на 11,2%, у той час як за методологією розрахунку Державного комітету статистики України цей показник склав 3,5%.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас