"Укртатнафта" позбавляє роботи західноукраїнські НПЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртатнафта" позбавляє роботи західноукраїнські НПЗ

Енергетика
295
Надвірнянський НПЗ ("Нафтохімік Прикарпаття") може зупинитися через переорієнтацію сировини "Укрнафти" на Кременчуцький НПЗ ("Укртатнафта").
Про це повідомило джерело, близьке до групи "Приват", що контролює "Нафтохімік Прикарпаття" та "Укрнафту".
За його словами, зараз Надвірнянський і Дрогобицький НПЗ (НПК "Галичина", також управляється групою "Приват") працюють у мінімальному режимі переробки через нестачу нафти. Майже всю сировину, що виставляється "Укрнафтою" на аукціон, викуповує "Укртатнафта". А західноукраїнські заводи орієнтовані на нафту українського виробництва, тому заповнити дефіцит імпортом практично неможливо, і акціонери можуть прийняти рішення про зупинку "Нафтохіміка Прикарпаття" на профілактичний ремонт.
Його термін буде залежати від поновлення постачання російської нафти на Кременчуцький НПЗ. Дрогобицький НПЗ до цього часу продовжить роботу в зниженому режимі. Джерело відмовилося прокоментувати зв'язок нинішнього менеджменту "Укртатнафти" із групою "Приват" і вплив цього факту на розподіл української нафти між заводами.
19 жовтня на посаді голови правління "Укртатнафти" відновився Павло Овчаренко. За даними експертів, він представляє на заводі інтереси групи "Приват", але офіційно цього ніхто не підтверджує. Тоді ж компанія "Татнафта" (володіє 8,613% "Укртатнафти"), звинувативши нове керівництво в рейдерстві, припинила постачати підприємство нафтою. Завод компенсує поставки сировиною видобутку "Укрнафти" і каспійською, доставленою танкерами через Одеський порт. Збори акціонерів, заплановані на 17 грудня, швидше за все, не відбудуться.
Аналітики вважають можливу зупинку "Нафтохіміка Прикарпаття" цілком об'єктивною. "Ресурс обмежений - до 250 тис. т української нафти на місяць, 170 тис. т на останньому аукціоні купила "Укртатнафта". Для Надвірнянського заводу є два виходи - переорієнтація на російську сировину або зупинка", - вважає заступник директора об'єднання "Укрнафтохімпереробка" Віталій Давий. На думку експертів, було б логічно зупинити завод на модернізацію. "Нафтохімік Прикарпаття" і НПК "Галичина" - найстаріші і технічно зношені НПЗ країни.
"Формально Надвірнянський НПЗ може випускати нафтопродукти, питання в тому, наскільки вони будуть конкурентноздатні, і чи є сенс, відповідно, запускати завод у нинішньому стані після його зупинки", - говорить директор консалтингової компанії "НТЦ "Психея" Сергій Сапегін. Такої ж думки дотримується і Віталій Давий: "На загальному фоні вітчизняних НПЗ "Нафтохімік Прикарпаття" виглядає аутсайдером". Така реконструкція може вимагати приблизно півтора роки і декількох сотень мільйонів доларів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас